Министър Танева: Война с никой не водя. Постоянно нещата се менят, за да се спасят хората

share

Министър Десислава Танева заяви, че настоящата криза принуждава държавата да вземе мерки, за да оцелеят нашите фермери.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Тя напомни, че повечето действия са и във връзка с подобряването на живота на потребителите.

Правителството работи, за да осуети изхвърляне на храни от производителите, което вече е започнало в другите страни, обясни Танева. "Проведохме среща с премиера Бойко Борисов и обсъдихме постановлението на Министерски съвет за създаване на регионални вериги за доставки от местни производители. Постигнахме обединение и със съвместни усилия ще помогнем местните производители да получат достъп до веригите. Благодаря на операторите, които ще бъдат експедитивни и бързо ще помогнат на местните производители. Те също дадоха свои предложения", отчете  министър Десислава Танева.

Всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни от една верига на територията на страната е обхванат от постановлението на МС и ще е задължен да предлага местна българска продукция, уточни Танева

Министърът обясни, че както другите държави се грижат за гражданите си, така и България.

"Ние осигуряваме всички възможни канали за достъп на производителите до крайния потребител. Освен веригите, имаме и държавна помощ в размер на 5 млн. лв. за изкупуване на зеленчуци от родни производители от малки магазини", съобщи Танева.

Министър Танева заяви още, че тя война с никой никога не е водила, а който иска да си го прави. "Ежедневието ми е наистина като в извънредно положение. Всичко се променя постоянно, всеки ден. Всяка държава приема решения, за да спаси гражданите си. Усещането е ужасно", каза тя и напомни: "В криза всеки губи. А истината е, че най-богатите следва да изгубят най-много".

"Надеждата ни е, че спешните мерки ще доведат и до траен пазарен механизъм и той ще продължи и след това. Фермерите също трябва да положат усилия, за да задоволят търсенето и да предлагат добро качество", заяви  Десислава Танева.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини