Световни лидери с видеоконферентен разговор заради коронавируса

share

Проведе се международна видеоконферетна връзка заради коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

От българска страна участва премиерът Бойко Борисов и Оперативният щаб за коронавируса у нас.

Вече говориха израелският премиер Бенямин Нетаняху, унгарският премиер Виктор Орбан, италианският Джузепе Конте, австрийският канцлер Себастиан Курц и румънският премиер Лудовик Орбан.

Експертно мнение дават специалисти от всички страни - участнички в конференцията.   

 

Изследване: Страхуват ли се българите от коронавируса

 

"Всички хора следят броя на заболелите и починалите от коронавирус. Ние имаме четири до този момент заболели. Имаме кризисен щаб. Няма да ви разказвам. Всеки го е направил", заяви Борисов на колегите си.

"Най – важно е да се осигурят тестове, но действително изключително важно е да се намери лекарство. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чука на вратата. Наред с всичко сме изключително притеснени от нелегалните мигранти, които влизат в Европа, защото те идват от заразени райони", каза премиерът. Той допълни, че това са десетки и стотици хиляди хора, които не са под контрол.

"Всяка държава се спасява една по себе си, но думата солидарност означаваше преди нещо в Европа и затова предлагам да можем поне тестове и най-неотложни медикаменти, ако се наложи, да обменяме", каза Борисов.

Премиерът допълни, че България е взела възможно най-строгите мерки, но ако се спрат децата от градина и училище, то родителите няма да могат да ходят на работа. От друга страна пък, ако се спре градският транспорт или метрото, това ще доведе до икономически проблеми. 

Бенямин Нетаняху се съгласи, че думата солидарност е най-подходяща и даде за пример епидемията в Италия. Нетаняху заяви, че училищата в Израел не са затворени, тъй като този вирус не засяга децата, а учителите се тестват. По-големите деца пък може да се използват, както младежки движения да гледат по-малките, за да може родителите да ходят на работа. Ще бъде използвана и армията за дезинфекция на рискови места. "Училищата все още не са в риск и ние не сме ги затворили. Това което предлагам и е много ценно, трябва често да говорим", заяви Нетаняху.

"Ние до сряда имаме грипна ваканция и мисля, че ако прецените може да предложите след сряда училищата да започнат да работят. Освен на стопанския живот ще се нанесе щета и на учебния процес. Видяхте, че думата солидарност всички я възприемат, дай Боже да се намери лекарство, но има и други заболявания и болниците в един момент може да не издържат. Затова трябва да се подготвят и домашните лечения", заяви още Бойко Борисов.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време: 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини