Вежди Рашидов за срещата с Ердоган: Борисов показа как се води дипломация

Булфото (архив)
share

Надявам се, че благодарение на дипломацията и преговорите българската граница ще бъде спокойна, както е сега. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов след срещата между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган.

Припомняме, че само преди два дни Борисов обсъди в Анкара с Ердоган миграционния натиск и ситуацията в Сирия. Рашидов бе част от българската делегация. 

Борисов пристигна в Анкара за срещата с Ердоган

"Борисов показа как трябва да се води дипломация. Острото поведение ражда остро поведение. Дяволъкът е важен в такъв момент, а смятам, че Борисов го показа", коментира Рашидов.

"Отношението на Турция към България е добро. Европейските лидери заявяват, че турският президент извива ръцете на ЕС. Обяснението на Ердоган е просто в тази ситуацията – той управлява голяма държава, има реална война на границата си, а в Турция всяка седмица има атентати. 3,5 милиона бежанци седят на турска територия – тези хора ядът по 3 пъти на ден, харчат ток, одеала, децата ходят на училище, имат и здравно обслужване. Всичко това е струвало 42 млрд. долара за 9 години, платени от турския данъкоплатец", обясни още той и допълни, че Ердоган не е получил пари от Европа.

Ердоган към ЕС: Кого залъгвате?!

"Никой не трябва да подценява турският президент като политик", категоричен бе Вежди Рашидов.

"Трябва да се оцени това, че външната ни граница е спокойна. Това се дължи на добрия диалог, а не на кавгите. Забравихме ли само преди 5 години вълненията на нашето общество? 5 години българинът спи спокойно заради сигурността на границата. Това е благодарение на нечия работа и политика", заяви председателят на парламентарната Комисия по култура и медии. 

"Нашата граница е спокойна, а Бойко Борисов си изигра картите правилно. Когато двама приятели са скарани, то трябва един добър човек да ги сдобри", допълни още той. 

"Никога отношението межу балканските страни не е било толкова добро - кога сме говорили спокойно с Македония и Сърбия, както сега?", попита още депутатът. 

"Диалогът между премиера и президента трябва да бъде възстановен, но като гледам ще е трудно", завърши Вежди Рашидов.

Водещи новини

Още новини