Дянков: Още преди година решихме за "Белене"

share

В интервю за БТВ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза, че решението за отказ от АЕЦ "Белене" е взето преди година.

"Тъй като проектът се е влачил 25 години, имаше много юридическа работа, за да няма юридически последствия и компенсации да се плащат от България", уточни той. Дянков посочи, че един и същ юридически екип е работил както по "Бургас-Александруполис", така и по проекта "Белене".

"От правна гледна точка двата проекта са много сходни, защото и в двата е имало междуправителствени споразумения, но договори въобще не е имало нито за "Бургас-Александруполис", нито за "Белене". Затова се наложи да се поработи и тук доста, за да няма възможност руската страна да предявява претенции извън плащането на първия реактор, който вече е на 60% платен и ще доплатим. Но за всичко останало смятам, че е добре изпипано, за да няма юридически претенции. Неустойки няма да има. А за общи икономически загуби , което е един от начините да се плащат големи неустойки, юридически сме подготвени. В случай, че руската страна реши да предявява претенции, ние също сме готови да предявим към тях претенции, защото работата е доста закъсняла и по първия и по втория блок", категоричен е вицепремиерът.

По думите му, в Русия са били наясно, че България върви към отказ от "Белене". Според Дянков това няма да доведе дотам, че руснаците да ни кажат "не" при преговорите за по-ниски цени на доставяния за страната ни природен газ.

 

Водещи новини

Още новини