Румен Овчаров: Инвеститор от Марс ли чакат, за да строят АЕЦ "Белене"

  • 29 март 2012 08:19

  • 3693
  • 16
Румен Овчаров: Инвеститор от Марс ли чакат, за да строят АЕЦ "Белене"
©

„Изумен съм от безотговорното поведение на премиера. Когато става дума за проект като АЕЦ „Белене“ не може да се говори така“, каза пред Нова телевизия Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в, бивш министър на икономиката и енергетиката и туризма и депутат от БСП.

„Изненада ме и факта, че не изчакахме доклада на консултанта HSBC. Той е готов от есента на миналата година и Делян Добрев лъже, че той не е готов“, каза Овчаров. Той допълни, че пазар за тока от АЕЦ „Белене има“ и това е написано в доклада на HSBC. Според него оправданието, че няма инвеститор, не може да бъде прието, защото търсенето на инвеститор престои след като бъде фиксиран финансовия модел.

„Марсиански инвеститор ли чакаха да дойде в „Белене", че да започнат да строят", попита Овчаров. За него категорично сегашното правителство не е искало да строи тази ядрена мощност.

„Централата в АЕЦ „Белене“ е най-ефективна като проект в света. Ние не сравняваме домат с туршия, както прави Бойко Борисов“, каза Овчаров.

Според него тази площадка е уникална, а ние с лека ръка я зачеркваме. Той беше категоричен, че следващото правителство трябва да преразгледа строителството на тази централа.

„Обидно е да слагаме газова централа на такава площадка“, каза Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в на въпрос може ли да се построи газова централа на площадката на АЕЦ „Белене“.

„Аргументите на Мартин Димитров и Иван Костов, че като преместим реактора и правим седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще сме независими от Русия, са абсурдни и смешни. „Не може да се построи централа в „Козлодуй“ за по-малко от 15 г. Площадката там не е чиста и ще трябва време“, обоснова се той.

На въпрос къде ще отиде реактора от АЕЦ „Белене“ Овчаров отговори: „Предлагам Бойко Борисов да си го сложи в двора в Банкя, за да си го гледа и да знае, че е погребал най-добрия проект“.

Според него единственото място, където може да отиде реактора е в „Козлодуй“. „Не е лесно да се поддържаш в добро състояние оборудване за такава централа“, допълни той.

Последвайте канала на

3693 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
дали?

2012.04.05 | 04:25

16
При положение, че основният аргумент против АЕЦ Белене беше диверсификацията на зависимостта ни от Русия ( т.е. придобиване на независимост) , то по какъв начин ставаме независими, ако построим там газова централа, захранвана с руски газ?
BOKLUCI

2012.04.04 | 11:44

15
Много се изхитриха герберастите да серат в устата на цял един народ,който ги мрази,НО скоро ще им задаваме същия въпрос,а именно "ЗАЩО ?" !!!

2012.04.04 | 10:06

6
ЗАЩО ?"!!! (не си си пил хапчетата ,а ?)
N A R O D A

2012.03.30 | 12:15

4
...I GI MRAZI, NE SAMO ZA TOVA,4E SMENIHA TURSKOTO S KREMALSKO ROBSTVO,A I ZARADI GNUSNATA I PRODAJNA PETA KOMUNISTI4ESKA KILONA!!!...
боян

2012.04.04 | 11:32

14
предатели коѝ ви избра? направете референдум! попитаѝте веднъж този народец. само цигани и вие ще останат в БУЛГАРИСТАН.

2012.04.04 | 11:31

13
И Овчаров ,и Станишев и някои други от управленската кохорта на БСП в момента умират от страх ,защото руските им господари могат да си поискат обратно парите ,които им бяха дали за да лобират за този грандомански и ненужен за България проект. Това е причината ,да съскат с пяна на уста срещу крайно разумното и мъжко решение на ББ ,да спре един път за винаги ,този икономически загробващ ни проект. Р. Овч. мислел за "доброто" на България - да бе ,да ! Това бил "най-ефективния проект на света " - да бе ,да ( сигурно "високата му ефективност" не можа да привлече нито един външен инвеститор) !
Мирко Мирков

2012.04.04 | 10:09

12
Докато в тази държава има на власт некадърници, които нямат доблестта да поемат всички негативи на едно у-ние, докато ние като народ се поддаваме на партийно разделение и забравяме собствените си интереси ще сме на това дередже. Затова българи опомнете се, мислете с главите си. Най-лесно е да плюеш, да ненавиждаш, да мразиш. Така най-лесно се манипулират масите. И ще съжаляваме за изпуснатите възможности за бизнес с Русия. А в момента фирми от цяла Европа се ориентират за бизнес с Русия. И ако сте забелязали дори и политиците им много внимателно се изказват за всичко което касае Русия. Само преди месец-два бяхме на ръба на криза от недостиг електрическа енергия. Питам каква ще е цената на ел.енергията произведена от газовата централа, откъде ще дойде газта за нея, ами ел. енергията от ВЕИ и нейната цена. Господа управляващи мислите ли и можете ли да кажете колко пъти ще се вдигне цената на тока в близките години вследствие на високите изкупни цени? Но защо да мислите, та нали Вие пак ще прехвърлите на тези след Вас, а ще плаща народа.

2012.04.04 | 10:07

9
Само да попитам-знаеш ли,че АЕЦ Белене започна да се строи още 1985г?Като си толкова умен,що не ми отговориш защо досега не е построен този енергоблок?Работил съм и на изграждането на 5 и на 6 блок в Козлодуй и знам за колко време се изгражда един такъв енергоблок!!!!Защо Белене е само на скелет от толкова години и колко комунистически правителства се смениха досега и не я построиха,а?

2012.03.30 | 12:03

2
Абе Мирко Мирков защо не питаш Румен Овчаров за цената на газа.Нали той развали готовия договор и подписа нов за тройно по големи цени.Нека който е взимал комисионна да ти обясни колко ще струва тока от газовата станция.Нали след една година БСП са сигурни че пак те ще са на власт значи ще имат щанса да строят каквото си поискат.
:)))

2012.04.04 | 10:08

11
Така ти се пада Дългуч сега ще връщаш Ресто то се знае а Оня със сините очички не прощава дано ти стопят гьона да ти разкатаят мамата предател долен и лицемерен дано Борисов ти насади реактора отзад щом ти е толкоз мило да заробиш няколко поколения Българи да са крепостници на уж Братска Русия и до тогава мизерия да ама не и за червените за тях АЕЦ Белене се явява като шестица от тотото за десетилетия наред .Ядец на всички Червени миндили да се пукнете от яд дано ..
НАРОДЕН

2012.04.04 | 10:08

10
АМИ ДРУГАРЮ ОВЧ. КАТО Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА РАБОТА ТОЗИ ОБЕКТ ВАШАТА ПАРТИЯ ЛЮБИМА КАКВО НАПРАВИ 20 ГОДИНИ ЗА НЕГО.ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ КОМУНИСТИТЕ ПРИСЪСТВАТЕ ПОСТОЯННО НА МАНЕЖА.ЗАЩО НЕ НАМЕРИХТЕ ИНВЕСТИТОРИ.КОМУНИСТ НЕЩАСТЕН-КЕРВАНА СИ ВЪРВИ КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ.ОТ МАРС ИНВЕСТИТОРИ АМА ЗА ПОГРЕБЕНИЕТО НА НЕЩАСТНАТА ВИ ПАРТИЯ.

2012.04.04 | 08:33

5
Май ти ще си нещастника и твоите деца и децата на децата ти, тоя проект не се прави за ден като да посадиш домати в градината ти тъпанар прост, видял ли си доклада на специалистите или само лаеш, и това е така защото всеки в България е специалист по всичко може всичко и знае всичко.Ако това го беше написал някой от герб пак ли ще го оплюваше а мухал?или ще пишеш пак против другите, за това трябва да се УЧИ за да няма прости хора като теб които да говорят глупости поради политически пристрастия.
Mnogo sa mi interesni komunistite

2012.04.04 | 10:07

8
nali se biete v gurdite s 9mlrd izli6uk be pendeli, 6to ne go postroihte 6tqha da vi stignat

2012.04.04 | 10:07

7
СЕГА ПЛАТЕНИЯ РЕАКТОР НА ТОО ОТ СНИМКАТА И НА СТАНИШКАТА В ДУПАРИТЕ И ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАСМИНА ДА ДУХАТ И ДА ГО ВЪРТЯТ
kredit

2012.03.30 | 12:03

3
Само срещу лична карта от 100 до 3000 лева одобрение до 24 часа без такси и променлива лихва идваме на место за подписване на договор погасяване на равни седмични или месечни вноски 0899432606 скайп: viktor.milanov Виктор София

Добави коментар

Водещи новини