Сергей Станишев: Водим война с ГЕРБ

share

"Личностите са важни, но по-важни са идеите, политиките и каузите. Аз съм за лидерството на идеите". Това каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на кръгла маса за политическото лидерство в Европа, организирана от Младежкото обединение в БСП, Институтът за теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов” и редакциите на в. „Земя” и на в. „Русия днес”.

"Ние трябва да изясним каква е БСП, към какво се стреми, каква е нашата мисия и какво искаме да променим", каза Станишев. "Ние водим битка, бих казал война, с ГЕРБ и с модела им на управление, който е авторитарен и антидемократичен. Полицейщината се налага като инструмент на властта чрез страх от репресии и контрол. Ние трябва да излезем и да кажем нашата рецепта", допълни Станишев. Той посочи, че в следващото българско правителство ще има много големи затруднения. „Фискалният резерв е изяден, сега е наред Сребърният фонд. Готвят се да вземат заеми. Затлачено е усвояването на европейски фондове. Има сериозно противоречие между богати и бедни”, каза Станишев.

"Всички са наясно, които се занимават с европейски фондове, че има затлачване. Ние трябва да сме инициатор на политики, тъй като сега има едно глухо мълчаливо отчаяние", посочи още лидерът на БСП.

"Има системна криза, пред която е изправен светът и ЕС. Тя беше икономическа, стана социална и политическа, има криза на доверието. Хората не виждат адекватни решения за проблемите, които се стоварват върху техните гърбове. Нито една страна не може да излезе сама от тази криза, за да се намери решение, трябва да се даде дефиниция на кризата. Тя е системна, криза на политическата реалност, защото европейската политика е дясна, консервативна, неоконсервативна, която казваше „пазарът е универсално решение на всичко”, има нужда от по-малко регулации, от по-малко държава. Тази философия беше доминираща и тя сега се опитва да оцелее, за да може нищо да не се промени. Европейската социална държава е постигната заради десетилетни битки на европейската левица. Тя обаче стана в един момент общо положение", обясни Станишев.

"Необходимо е стабилизиране на финансовата система, за да не се допусне в Европа такъв финансов срив, какъвто имаше в Америка", допълни още Сергей Станишев. Той посочи, че е нужна активна намеса в икономиката с фискални пакети за сигурност. Според него Европа може да излезе от кризата само с пребалансиране на европейската икономика и с много ясен план за инвестиции, подобен на плана „Маршал”. "План за растеж, за конкурентни предимства и откриване на работни места", допълни Станишев.

Водещи новини

Още новини