Румен Петков: В България няма енергийна мафия

share

Решението за оставките на Трайчо Трайков и Стефан Константинов най-вероятно е взето от министър-председателя Бойко Борисов.

Това каза в сутрешния блок депутатът от Коалиция за България и  бивш министър на вътрешните работи Румен Петков.

"Когато аз подадох оставка като министър на вътрешните работи, срещу системата имаше много тежка агресия, а аз хвърлих много работа да я променя. Тогава информирах Изпълнителното бюро на БСП, както и премиера Сергей Станишев, и президента Георги Първанов, като посочих съответните мотиви. Не искам да коментирам ГЕРБ, защото там нещата очевидно са доста по-различни, отколкото в една демократична партия като БСП. Явно там решенията се взимат еднолично", заяви Петков.

Той определи поведението на правителството по отношение на АЕЦ "Белене" като "голяма глупост, защото по този начин се разклаща енергийната сигурност на България". Не бих казал, че има енергийна мафия в България. Стремежът да се фокусира вниманието на обществото върху един сектор и той да бъде очернен е типичен за нас. Имаме чуждестранни инвеститори в "Марици"-те, означава ли, че те са мафия? Не знам защо беше поискана оставката на икономическия министър, но очевидно не е заради форума в Катар, това са детски приказки", категоричен бе депутатът от левицата.

По повод оставката на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков, Румен Петков каза, че по сектора на сигурността в последните три години са нанесени няколко удара, като бюджетите на службите за сигурност постоянно се редуцират, съкращават се и голям брой хора. Той посочи, че с тези мерки ще се свие възможността на службите да работят с агентурния апарат. "ДАНС е поставена в изключително трудно положение и много от напусналите си тръгнаха с обида. Иван Драшков е изключителен професионалист, и това го знаят и сегашните управляващи. Според мен той си тръгва, за да защити професионалната си чест. Той е нужен на държавата и оставката му не биваше да бъде приемана с лека ръка", каза още Румен Петков.

 


 

Водещи новини

Още новини