Румен Петков: „Турски поток“ е факт, а ние губим стотици милиони от годишни такси

ПП АБВ
share

Страната ни губи приходи и стратегическо значение в сектор "Енергетика". "Бял поток" заобикаля България. За това предупреди лидерът на партия АБВ Румен Петков по време на брифинг.

„Продължаваме да твърдим, че силното за България и Европа решение е пряката доставка на руска газ за континента чрез страната ни. Сега ние в Европа ще плащаме транзит на газ на Турция. Няма никакъв разумен аргумент защо това трябва да се прави. Освен това, ние вече губим десетина милиарда и повече кубика газ транзит, който Турция пряко ще взима от Русия. Досега този газ минаваше през България. Неспособността на поредица български правителства доведе до това разбирателство между Русия и Турция и те изградиха проекта „Турски поток“, посочи Петков.

„Турски поток“ е факт и ние губим от това стотици милиони от годишни такси. Липсата на време за изграждането на втората тръба през България е изцяло по вина на българското правителство“, смята политикът.

От АБВ виждат немощта на последните няколко правителства в тази насока. „Няма консорциум в света, който да успее да изгради 470 км тръба за три месеца. Декември не е месецът, в който може да кипи усилено изграждане на тръбопровода“, коментира Румен Петков.

Според него Русия не може да си позволи политически да остави Европа без газ. По думите му затова Европа гледа с недоверие на нас.

 

 

 

Водещи новини

Още новини