Захариева: Трябва да се правят инвестиции в киберсигурността

Нова телевизия
share

Няма държава или институциия, която да е 100% защитена в ерата на информационните технологии. Едни от новите предизвикателства са хибридните войни и киберсигурността. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод хакерската атака срещу НАП.

Разбира се, ситуацията е много неприятна, но трябва да се направи анализ и да ставаме все по-добри, да се правят инвестиции в киберсигурността. Трябва да правим и стрес-тестове на системата, заяви Захариева.

На съвета по сигурността обсъдихме как да повишим доходите на добрите ай ти специалисти, така че да ги привлечем да работят в държавната администрация, посочи тя.

Захариева съобщи, че преди две години е направен одит на системата за сигурност на Министерството на външните работи. Работим ежедневно, ставаме все по-добри, но за съжаление никой не е 100% сигурен, отбелязва външният министър.

Тя коментира и дипломатическия скандал със Сърбия, причинен от изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов. Имах сериозен разговор с Ивица Дачич. Той обясни, че е реагирал на публикации в техните медии, които явно са интерпретирали некоректно думите на премиера. Дачич се извини, обясни, даде интервю и пред техните медии, така че мисля, че казусът е затворен, каза още Екатерина Захариева.

Водещи новини

Още новини