От фирмата на хакера Кристиян Б.: Той обучаваше ГДБОП на киберсигурност

Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това разкриха адвокатите и юристконсултката на фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Б. -  Георги Стефанов и Любен Казанлиев. Те дадоха брифинг пред медиите, като не скриха и подозренията си, че може да са понесли удар и от конкуренцията в бранша, предаде Нова телевизия.

Според адвокатите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян. Те твърдят, че "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията.

"Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака", категорични бяха адвокатите на хакера.

"Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи", казаха за неговите способности защитниците.

Той е бил нает на работа през 2017 година в "Тад груп". Кристиян е бил поканен да работи за компанията след репортажа на "Господари на ефира" преди две години, когато хакнал МОН. От фирмата останали впечатлени, лично юристконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен, и трябва да стане част от екипа им.

Ако бъде освободен, ще остане на работа във фирмата за киберсигурност, категорични са от фирмата.

Те разкриха още, че арестът е протекъл по цивилизован начин, но са останали изненадани от задържането на Кристиян.

"Вярваме в неговата невинност", казаха още адвокатите по негов адрес. Кристиян в момента не учи във ВУЗ, но постоянно се е усъвършенствал, стана ясно още от изявлението на фирмата му.

Според адвокатите му "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи и да навреди на компанията.

От фирмата разпространиха и официално становище по въпроса. Публикуваме го без редакторска намеса:

"ТАД ГРУП следи ситуацията отблизо и ще съдейства изцяло на прокуратурата за изясняване на подробности, във връзка с последните развития по случая с кибер атаката срещу Национална агенция за приходите.

Кристиян е наш служител от 2017 г. на позиция „Експерт Киберсигурност“. Като част от компанията, Кристиян винаги се е отнасял с етичност, професионалност и лоялност, както към работните си ангажименти, в това число и към нашите клиенти, така и към целия екип.

ТАД ГРУП е компания за киберсигурност, основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. Основна част от нашите клиенти са средни и големи бизнеси от разнородни индустрии, за които високите нива на сигурност на информацията и защита на данните са от изключителна важност. Нашите клиенти се разпростират от правителствения до частния сектор и включват компании, опериращи в различни сектори като банкиране, биотехнологии, здравеопазване и др.

Компанията ни е специализирана в предоставянето на глобални решения за киберсигурност и защита на информацията и наша основна цел е да съдействаме на нашите клиенти в превенцията срещу злонамерени атаки. Всички наши специалисти преминават специални обучения, съобразени с кодекса на етичното хакерство.

Оставаме на разположение и ще съдействаме на разследващите органи".

Коментари

 1. 2019.07.17 | 19:17

  А бе нали бе Руснак,бе тикви седесарски и герберастки...!?А то се оказа-наш Кристиянчо...?!Да ва ева в скапаните русофоби ,само Путин ви се привижда в неспокойните ви сънища...!

  1. 2019.07.18 | 01:41

   Абе п... л червен и ти се правиш на умник в нета но на всички е ясно колко ти е багажа.

 2. 2019.07.17 | 21:33

  Това е България цирк на колела ама добре е браво на момчето умно е дано отърве решетките на такава държава такива магьосници и Трябва както го каза и бат Бойко

 3. 2019.07.17 | 20:13

  Значи е имал достатъчно информация и наблюдения, че тези в ГДБОП, няма да му помогнат и се е задействал сам. Ако на истина той го е извършил, за което има определени съмнения, значи е било акция на протест, от безсилие, въпреки уменията. Отчитайте, че младежът работи в България и не е избягал на запад.

 4. 2019.07.17 | 20:07

  ei tas tas prostotia i naglos samo v bg ima tos lainio shte obuchava istinski profesionalisti e nema takava durghava

 5. 2019.07.17 | 19:32

  Долу демокрацията, аз искам да ни мачкат руски диктатори, и комунисти, искам България да се анексира като Крим!

 6. 2019.07.17 | 18:49

  ей какво значи българина.заради това сме биле 500 години под турско робство.ей такива предатели и боклуци и тогава е имало.ха върви сега доказвай че нямаш сестра.да се успокоят и приспят овцете така се прави!!!

 7. 2019.07.17 | 18:26

  Доказа, че от седесар и чеп за зеле не става, могат само да пръднат на ковбойски xyй.

 8. 2019.07.17 | 18:23

  Тъпите кибер-седесарски дрис-ченгета били на урок по компютри при 20 годишен. Уволнение и закриване на ГДБОП, Тия нещастници са назначени на шуро-баджанашки принцип.

 9. 2019.07.17 | 18:15

  Щом 20 годишен ги учи на компютър, сметайте какви са тия там...

 10. 2019.07.17 | 18:07

  Милиционер и Компютър това е смешно.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет