Адвокат за думите на Борисов за хакера вълшебник: Фактът, че е задържан толкова бързо отнема част от вълшебството му

  • 17 юли 2019 18:44

  • 5236
  • 10
Адвокат за думите на Борисов за хакера вълшебник: Фактът, че е задържан толкова бързо отнема част от вълшебството му
© Кадър - БНТ

Фактът, че този младеж е задържан близо 24 часа след това, което е извършил, отнема част от вълшебството му. Аз познавам много добри ИТ специалисти, които помагат безплатно на държавата, но хакерските атаки продължават да се случват.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ адвокат Димо Господинов, който е специалист в сферата на защитата на личните данни, по повод хакерската атака срещу НАП. "Очаквам всеки момент НАП да информира пострадалите от хакерската атака. В това уведомление трябва да се даде повече информация за характера на теча, както и добри примери за защита на личните данни от евентуални бъдещи атаки. Всеки, който има информация, че е пострадал от този теч, трябва да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни. Всеки може сам да защитава правата си и в съда, но това ще се случи едва, след като приключи производството на КЗЛД. Тогава, ако има някой неудовлетворен, той ще може да заведе съдебен иск. При разследването на КЗЛД би трябвало да стане ясно кава точно информация е изтекла. На теория е възможно НАП да бъде глобена, което означава, че държавата ще си премести едни пари от единия джоб в другия. За мен най-вероятно ще бъдат предписани определени мерки за подобряване на защитата на масивите на НАП и агенцията ще бъде глобена, за да има някакъв обществен отзвук, но не искам да гадая. Не съм убеден на 100%, че държавата прави всичко възможно, за да има добра защита срещу тези атаки. Надявам се на по-малко инциденти и повече сигурност", заяви още Господинов.

Заедно с него гост в студиото беше и експертът по киберсигурност Борислав Сестримски. "Всеки сам решава дали да бъде от бялата или от черната страна. Всеки сам решава за кого и за какви пари да работи. Всеки, който е решил да работи за държавата, трябва да получи адмирации. Имам наблюдения върху киберсигурността на фирмите, с които работим, и мога да кажа, че нивото все повече и повече се покачва. Тук говорим за подобрение на комплектността на знанията в тази област, а не толкова за средства. Според мен, дори хакерът да не се беше похвалил сам за атаката, този теч на данни щеше да се засече при тестване на информационните системи. Не мога да говоря кой е виновен в случая. Трябвало е да бъдат взети превантивни мерки за защитата на тези системи. За мен държавата прави всичко възможно, за да има добра защита срещу киберпрестъпността", каза още Сестримски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5236 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2019.07.17 | 22:27

10

Младенов каза, че били руснаците заради F-16!

Choco

2019.07.17 | 20:23

5

Поредната набедена жертва.При тези умения да го хванат има нещо съмнително?

2019.07.17 | 22:13

9

жертва ли ,у централния ще стане жертва копеленцето

2019.07.17 | 22:01

8

Затова всичко е на тоя хал от такива "експерти " !!

2019.07.17 | 22:00

7

Дрън , дрън на някакъв "експерт " че държават прави всичко за киберсигурноста . Изглежда финикийските знаци са свършили добра работа за тоя "експерт"

?!?!

2019.07.17 | 21:33

6

А бе нали бе Руснак,бе тикви седесарски и герберастки...!?А то се оказа-наш Кристиянчо...?!Да ва ева в скапаните русофоби ,само Путин ви се привижда в неспокойните ви сънища

Сус бе!

2019.07.17 | 20:16

4

Адвокат да коментира нечии умения е все едно торен бръмбар да коментира авторите на храната си.

Веселин Василев

2019.07.17 | 19:45

3

Слабо хакерче!!!!

сикиш

2019.07.17 | 19:43

2

Държавата е намерила брадва на дръвника. Хакера миналата година е участвал в Господари на ефира и е разказвал как е хакнал Министерството на образованието. По този начин той сам си се е осветил. Ако беше мълчал, никога нямаше да го хванат.

Хахах

2019.07.17 | 19:35

1

Държавата правила всичко за да киберсигурността
Тоя платен цайко да обясни, какво е правила държавата в лицето на МОН цял месец ,след като кристиян хаква МОН, та при повторен опит за хакване се оказва че нищо не е направила скапаната герберска шайка по въпроса за сигурността на МОН.
По цял ден слушаме само обяснения, лъжи и извинения.Тия пари тикво дето ги плащаш на талива клоуни за пр, земи ги плати на някой спец да оправи киберсигурността!

Добави коментар

Водещи новини