Бойко Борисов: Стефан Константинов ще си ходи ако не влезе в час

share

2013 г е ключова година, защото идват падежите от дълговете, които са натрупани от миналото правителство. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ премиерът Бойко Борисов. Той предварително е настоял да бъде излъчен репортаж от архива на телевизията от момента, в който властта се предаваше преди 3 години. Тогава става ясно, че има 550 млн. лв дефицит към юли 2009 г.

Когато влязохме във властта заварихме 7,2 млрд резерв, в момента е 4,3 млрд., посочи Борисов. Намалението той обясни с изплащането на пенсиите. Решението е взето от правителството на Сергей Станишев, който на последното заседание на кабинета е повишил плащанията с един милиард лева. Социалистите на практика са залагали голям растеж, а са харчили все едно са получили тези пари. Още тогава Николай Василев е казал на заседанието, че ако се харчи така следващото правителство ще остане на хляб и вода. Това се е правило с ясното съзнание, че не може средствата да дойдат от друго място, освен от резерва, убеден е Бойко Борисов. Идеята е залагайки финансовата бомба в бюджета, БСП да се върнат на власт, след като ГЕРБ не успее да се справи с управлението. Сега е необходимо финансистите да обмислят прехвърляне между 10 и 20% от Сребърния фонд който е 2 млрд. лв, посочи Борисов.

Стефан Константинов ще си отиде ако не влезе в час, отсече Бойко Борисов. Не може за 2010 г. да се вдигат цените на лекарствата и сега за броени седмици да ги върнем назад. Константинов носи вина по два пункта – върви след събитията и оставя друг да му вадят горещите картофи. Как може да не знае, че лекарствата се повишават, недоумява премиерът. Стефан Константинов има още няколко дни да оправи проблемите в сектора и тогава ще реша окончателно дали ще бъде заменен. Защо уволних за една секунда Гергана Павлова, тя не е по-силна от мен, нито от министъра. Не Гергана Павлова, а Стефан Константинов трябва да следи за цените на лекарствата, убеден е Борисов.

Да пукна, ако има черна каса, в която влизат парите от разликата на цените за лекарствата, зарече се Бойко Борисов. По отношение на наложения лимит за лечението на деца от специализирания фонд премиерът съобщи, че още днес ще разпореди да се изготвят промени в закона или да се премахне лимитът от 180 000 лв. Размерът на тавана е по предложение на министъра на здравеопазването, припомни Бойко Борисов. Защо след като тази година са дадени 3,5 млрд лв за здравеопазване е необходимо да има този лимит, недоумява премиерът. В момента има съвет, създаден към фонда, който взема решение на кое дете да бъдат отпуснати средства, при положение, че има НЗОК, която разпределя 2 млрд.лв. На кого е нужно това, попита Борисов. Затова е необходимо да се промени закона плащанията да преминат към касата, обясни премиерът.

На въпрос за оценките, направени от депутатите на ГЕРБ за дейността на министрите от правителството, Бойко Борисов съобщи, че с най-ниска оценка е здравният министър Стефан Константинов. Този път депутатите са по-хитри и вече не ме оценяват. Страхуват се от мен, имат респект и това е нормално, похвали се Бойко Борисов. ГЕРБ дойде на власт с желанието да бъдем морални и държим докрай на принципите си. Сега депутатите знаят, че ако направят нещо и аз разбера ще стане лошо, добави премиерът.

По отношение на скандала в БСП между Сергей Станишев и Георги Първанов премиерът отново подчерта, че Георги Първанов не се е държал като президент през последните месеци от своя мандат. Видя, че нищо няма да се получи с АБВ и цяла година градеше политическата си кариера. Забавлявам се искрено, когато слушам Станишев и Първанов, че били против коалиция с ГЕРБ. Никога никой не им е предлагал подобна коалиция. Няма по-изгодно за ГЕРБ да управлява заедно с някой друг във времето на най-тежката икономическа криза, припомни Борисов. По-тежка от сегашната ситуация е само войната, убеден е премиерът. По отношение на вероятните партньори на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че най-близо до ГЕРБ е Синята коалиция, Яне Янев и Меглена Кунева.

Аз съм за защита на частната собственост във всякакви форми. Ако крадец влезе в селски двор и открадне прасето на старците, това е равносилно на някой да му фалираш фирмата. Ако аз бъда инициатор на промени, които оправдават убийството при този случай, ще бъда упрекнат, че не действам европейски, подчерта Бойко Борисов. Въпреки това обаче той уточни, че ако подобен проект бъде внесен в пленарна зала, ГЕРБ ще го подкрепи.

Водещи новини

Още новини