Ивайло Калфин: Дянков иска да ни докара до положението на гърците (видео)

share

Настроението в Гърция е силно подтиснато. Нито един лев от помощите не стига до хората, а всичко отива при кредиторите, каза в интервю за сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин.

"По улиците на Атина се вижда обедняването. Много малко са колите, а много са клошарите", разказа Калфин.

"Факт е, че Гърция не може да си обслужва дълга и затова те го предоговориха", поясни евродепутатът. "Това дава глътка въздух на съседката ни, но тя  поне десет години няма да може да се появи на международните пазари, защото никой няма да си купи гръцка облигация", уточни Калфин.

"Много паралели могат да се направят между България и Гърция", каза евродепутатът.

Относно управлението на парите от "Сребърния фонд", Калфин съобщи, че точно това, което предлага Симеон Дянков, е направено в Гърция и гръцките пенсионери са пили по една студена вода. По думите му, е абсолютно недопустимо при изтънелия бюджет и при настоящото плащане на дълг да се пипат парите от "Сребърния фонд".

Според него, отдавна финансовият министър е трябвало да има парите за дълга на България в сметка, за да се успокоят и инвеститорите у нас.

"Категорично съм против говоренето за промяна на ДДС. Ако реши Дянков да намали ДДС - то, това няма да увеличи потреблението. Няма да паднат цените, няма да се увеличи търговията, а огромни приходи в бюджета няма да влязат", заяви още бившият външен министър Ивайло Калфин.

Относно отпадането на плоския данък, евродепутатът заяви, че според него това не е тема, която трябва да бъде актуална.

Във връзка с бонусите, Ивайло Калфин каза, че Бойко Борисов се опитва да прехвърли топката на предишните управляващи. "Аз бонуси не съм взимал, но премии съм давал много", поясни той. "Неправилно е, когато замразяваш пенсиите, да даваш пари на една шепа хора", добави още евродепутатът.

Относно сблъсъка между Сергей Станишев и Георги Първанов, Калфин заяви, че той не е здравословен и трябва БСП да направи всичко възможно, за да привлече към нея  гражданите, които досега никога не са гласували за левицата.

Ивайло Калфин пожела също така успех на Меглена Кунева в поредния й опит да създаде партия.

Водещи новини

Още новини