Горанов: Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС

Булфото (архив)
share

Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с предложението на БСП за намаляване на ДДС на хляба и лекарствата.

Сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат, и се е получило относително добре, заяви Горанов. Той посочи, че хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС-то. Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха, заяви финансовият министър.

Той заяви, че е готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система. Но ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв. и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката, заяви Горанов, цитиран от "Фокус".

Водещи новини

Още новини