Икономист: ДДС да стане 15% за всичко - да върнем малко парите на хората

  • 10 юни 2019 17:52

  • 1709
  • 4
Икономист: ДДС да стане 15% за всичко - да върнем малко парите на хората
© БТВ

С такава промяна не може да има намаление на цените и не може да се гарантира, че точно най-бедните членове на обществото ще спечелят, по-скоро ще се намалят разходи, които правят най-богатите. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ икономистът Георги Ганев по повод подготвяните от ДПС законодателни промени, с които да се намали ДДС-то на хляба, лекарствата и книгите.

Например най-много ще се намали цената на този хляб, който струва 5 лева, а такъв хляб по-бедните хора не могат да си позволят, заяви Ганев.

Всички тези предложения поставят предимно въпроси. Всеки, който прави такива предложения, следва да излезе и да представи оценка как точно ще се случи промяната – кой ще бъде засегнат, как точно ще бъде засегнат. В момента потреблението расте по-бързо отколкото икономиката и не е ясно тези промени какво точно ще донесат. Крайно време е в България сериозно да се отнасяме към разходите, правени от държавата, да се следи дали се постигат целите и ако не се постигат, да се сменят политиките, посочи икономистът.

Очевидно се предлага на килограм, има състезание кой ще направи най-популярното предложение, добави той.

Аз имам предложение – да намалим ДДС за всичко на най-ниската ставка в Европейския съюз – 15%. Премиерът не спира да тръби, че имаме 3 млрд. лева излишък – хайде да върнем малко парите на хората, каза още Георги Ганев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1709 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бг

2019.06.11 | 16:57

4

Икономисте... Вие се подигравате с хората!! Я кажете защо пък не предложите ддс да е 10% както е в една от най-силните икономическо страни - Германия!!!!!??
Много ви е изгодно да говорите "да върнем малко парите на хората", защото все нещо трябва да се краде ли!??

ХанкуБрат

2019.06.11 | 01:35

3

КОГА някой борец за справедливост, ще скочи срещу субсидиите за НПО тата? Ако за партиите се харчат 40 млн., то към турскоциганските джендър НПО та текат реки от почти 900 млн. от нашите пари. Плащаме на българоубиците да затриват БЪЛГАРИЯ и българите, а всеки се прави на ни чул ни видял. До кога така?

Българка

2019.06.10 | 22:01

2

Всичко маже когато има воля. На хр.продукти,лекарства и книги5-10%. На цигари и алкохол 30%,на имоти също. Когато народа купува и производството се увеличава. Държавата ще печели от бързия онорот,но накарайте фирмите да превеждат заплатите на карти,за да е прозрачно всичко. Има начини,но на някой не му е удобно.

Левтер

2019.06.10 | 19:18

1

Потреблението расте по-бързо, заради сивата икономика протектирана от Бойко и шайката около него от години Не се правете на ощипани. 75 процента от заплатите се укриват!

Добави коментар

Водещи новини