Симеон Дянков: Бойко Борисов е много стиснат

share

Премиерът Бойко Борисов е много стиснат. Той не е подписал бонуси на нито един от своите министри.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по нашумялата тема с получаваните бонуси в държавната администрация.

Той е категоричен, че никой от колегите му министри не е взел бонуси - Трайчо Трайков, Сергей Игнатов и Свилен Нейков са получили допълнителни възнаграждения за участие във фондове  и комисии, но сумите са били дарени за болни деца. Дянков обясни, че вицепремиерът Цветан Цветанов следи за връщането на взетите пари от бонуси и който не е изряден, може да бъде отстранен от работа.

"Когато стартира този Министерски съвет, Борисов ни предупреди всички, че заради кризата и за да бъдем солидарни с обществото няма да взимаме бонуси. Ако тогава някой е имал нещо против, е можел да възрази, а не сега да се жалват", каза Дянков.

"Още в началото на мандата си забранихме зам.-министри и шефове на кабинети да получават пари през бордове. Преди нас са получавали стотици хиляди левове", подчерта финансовият министър и посочи, че са се появили и "други вратички" за получаване на допълнителни възнаграждения, които сега ще бъдат забранени. "Искаме да въведем единен Закон за държавния служител, с който всичко ще е прозрачно, ще се знае точно кой колко получава - от премиера до младшия експерт", добави Дянков. Според него, парите не са давани заради това, че се назначават "наши хора", но каза, че дори и да е така, с новия закон това ще бъде премахнато.

Финансовият министър не се съгласи с твърденията на икономиста Георги Ангелов, че данъците у нас са високи, като отново заяви, че българинът плаща най-ниските данъци в ЕС. Според него икономистът е имал предвид предвид, че трябва да се работи по изграждането на електронно правителство, за да се подобри събираемостта. "Ще работим до края на мандата да се намали малко ДДС. В ЕС има 7 държави с по-ниско ДДС от нас. Този данък може да се променя и в средата на годината, а не от 1 януари", заяви Дянков.

Министърът на финансите бе категоричен, че няма нищо вярно в коментарите на Пламен Орешарски, че парите в държавния резерв свършват. "Той така говореше и през 2010 г. Това му е работата, да търси кусури", заяви Дянков, като подчерта, че парите в резерва сега са повече, отколкото заварените през 2009 г. Той отрече твърденията, че вноската по падежа на държавния ни дълг ще се плаща с пари от Сребърния фонд, като каза, че това ще стане с различни финансови инструменти. Дянков защити идеята парите от фонда да се инвестират в държавни ценни книжа, което според него ще донесе повече доходност, отколкото ако парите стоят в сметка в БНБ. Финансовият министър каза, че е твърдо решен държавата да се намеси в определянето на банковите лихви. Той уточни, че ще бъдат предложени прозрачни начини за определяне на банковите такси и банките няма да могат да го обвиняват в комунизъм.

Водещи новини

Още новини