Шефът на хазарта прибрал 50 000 лв. бонус

share

Бонуси в размер на стотици хиляди лева са раздавани през миналата година в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Справка, с която "Труд" разполага, показва, че самият шеф на ведомството Калоян Кръстев е взел за миналата година 49 089 лева. Потърсен за коментар обаче, той признава да е взимал само 24 000 лева.

"Тази сума е силно завишена. Реално не съм взел повече от 6000 лв. на тримесечие", кава той. Тлъсти суми са получили и отделни шефове на дирекции, други висши служители и дори шофьорите на ведомството. Над 40 служители на ДКХ са били стимулирани през м. г., като масовите бонуси са по около 20 000 лв. годишно. Общата сума на раздаденото допълнително материално стимулиране възлиза на 815 355 лв. Средствата са процент от събраните суми от глоби.

Премията на председателя на комисията по закон се разписва от министъра на финансите. Калоян Кръстев, който е съученик на финансовия министър Симеон Дянков, застана начело на комисията по хазарта през февруари 2010 г. след скандал, довел до оставката на предишния шеф на ведомството Димитър Терзиев.

В последните две години Калоян Кръстев се занимаваше с проекта на нов закон за хазарта, който предстои да се гледа на второ четене в Народното събрание. Основната идея на проекта е да се узаконят интернет залаганията. Всички опити на предишни правителства досега това да се случи са се проваляли.

Пазарът на “игрите на щастието” в мрежата възлиза на стотици милиони левове и затова законопроектът е сблъсък на сериозни бизнес интереси. Кръстев рядко се появява публично, а заседанията на комисията по хазарта са закрити за обществото.

Водещи новини

Още новини