Елена Йончева бе избрана за водач на листата на БСП на евроизборите

bulphoto
share

Елена Йончева бе избрана за водач на листата на „БСП за България“ за евроизборите. Кандидатурата на Йончева бе предложена от Изпълнителното бюро на партията и представена от лидера на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет.

Освен Йончева кандидат за първото място в листата бе и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

След проведеното тайно гласуване Йончева е получила 95 гласа от Националния съвет, а Станишев - 75, съобщават от БСП.

Очаква се цялата листа да бъде подредена в началото на месец април.

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София. Образованието си получава в Москва, където завършва с отичие телевизионна журналистика. Снима живота в Халеб, прави репортажи от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други. Автор е на документални филми за събитията в Урайна. Последният ѝ документален филм е озаглавен „Граница“.

През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково.

Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента. Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент.

Владее английски, френски, руски и испански.

Водещи новини

Още новини