Цветанов: Европейските ни партньори оценяват охраната по външната ни граница

ПП ГЕРБ
share

България изпълнява своя ангажимент по охрана на външната граница на ЕС. Оценяваме и целевата помощ от ЕК в размер на 160 милиона евро, която ни позволява да надграждаме. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на ПГ на партията Цветан Цветанов по време на откриването на кръгла маса на тема "Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент", предаде репортер на Novini.bg.

,,Мога да кажа, че европейските ни партньори оценяват охраната по външната ни граница, в опазването на която се включиха и 1040 служители на "Фронтекс". Добрият диалог на най-високо политическо ниво между България и Турция дава възможност на страната ни да отчита почти нулев миграционен натиск, но през по-топлите месеци, когато метеорологичните условия се подобрят, има засилване на миграционния поток'', добави Цветанов.

,,В момента в Турция има около 200 000 афганистанци, които са потърсили своето убежище в Турция. Това означава, че ангажимента на турската страна става още по-отговорен, както и ангажимента на Европейската комисия. Всички политици ще имаме ангажимента да се натоварим с отговорности. Ето защо подобен формат е изключително полезен и продуктивен. В тази връзка искам да благодаря на всички държави, които изпратиха своите посланици на тази кръгла маса, както и на посланика на Турция, защото Турция граничи с България и знаем какви са усилията, какви са ангажиментите, които се изпълняват'', каза още Цветанов.

В изказването си той отбеляза, че темата за миграцията беше сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европа и отчете като добър знак, че на кръглата маса присъстват посланиците на настоящото председателско трио – Австрия, Румъния, Финландия.

,,Това показва много ясен ангажимент на всички държави, които продължават да фокусират вниманието върху политиката, свързана с миграционния въпрос'', смята зам.-председателят на ГЕРБ.

Генералният директор на Международния център за развитие на миграционни политики Михаел Шпинделегер бе категоричен, че темата миграция ще бъде една от водещите в предстоящата европейска кампания.

,,През 2015 и 2016 година тази тема доведе до разцепление сред гласоподавателите и много граждани тогава загубиха доверието си във властите и европейските институции. Това ни задължава да предприемем необходимите мерки и да си върнем това загубено доверие'', каза Шпинделегер.

Според него мигрантската криза не е приключила, а е в затишие.

,,Не трябва да допускаме сценария от 2015 г. да се повтори. Затова е нужен непрекъснат диалог както със съседите на ЕС, така и със страните, от които в бъдеще биха могли да дойдат нови потенциални заплахи'', завърши генералният директор на Международния център за развитие на миграционни политики.

Водещи новини

Още новини