Цветанов: Не е нормално в процедура за българско гражданство да не изискваме данни за семейството

Булфото (архив)
share

Не е нормално в процедура за българско гражданство да не изискваме данни за семейството на кандидата, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев.

„Каква е потенциалната заплаха за руско влияние в България? Има ли заплаха граждани да се възползват от либералния законодателен пакет за придобиване на българско гражданство, което да урони престижа на страната ни?“, попита Цветанов. „Трябва да гарантираме и да не допускаме уронване на престижа на България“, заяви Цветан Цветанов. Той подчерта, че трябва да се помисли за законодателни промени, свързани с процедурата по придобиване на българско гражданство. Цветанов попита още защо не е отнето българското гражданство и на съпругата на Сергей Андониев.

„Водещ по процедурата е Министерството на правосъдието. Може би бихме могли да подобрим вътрешната нормативна уредба, за да постигнем по-голяма пълнота и гъвкаво използване на законодателството“, отговори председателят на ДАНС Димитър Георгиев. „Ние за българските граждани изискваме всичко, а в един момент сме оставили прозорец, в който всеки може да си кандидатства и да си пише само за себе си“, допълни Цветан Цветанов.

Водещи новини

Още новини