За по-бързо придобиване на българско гражданство призовават от дружество "Родолюбец"

  • 26 октомври 2019 15:02

  • 1235
  • 1
За по-бързо придобиване на българско гражданство призовават от дружество "Родолюбец"
© pixabay

Да бъдат съкратени сроковете за придобиване на българско гражданство - това призовават от културно-просветното дружество "Родолюбец", което защитава интересите на бесарабските и таврийските българи.

Представители на организацията алармират, че 12-месечният срок, в който правосъдният министър трябва да издаде указ за придобиване на гражданство, не се спазва и настояват процедурата да се намали на 9 месеца. Кои са останалите актуални проблеми на българските общности зад граница.

Сънародниците ни настояват удостоверенията за български произход да бъдат изключени от компетенцията на Държавната агенция за българите в чужбина, а да се издават от консулските служби, за да се избегнат забавянето и корупционните практики.

Д-р Мария Биуга - член на дружеството, призовава за сключването на спогодба между България и Украйна, която да гарантира изучаването на български език в училищата, в които преобладават българчета. "Българският език в Украйна се избира като свободно изучаем предмет, а знаем, че към СИП-овете не се подхожда сериозно", сподели тя.

На дневен ред стои въпросът за зачитането на трудовия стаж на командированите от България в Молдова и Украйна учители. Учителят по български език и литература Росица Николова е преподавала 9 години в Приморск: "Преподавателите там работят всъщност като доброволци и това, което правят, не се зачита като трудов стаж тук в България."

Сънародниците ни са обезпокоени за бъдещето на Болград, тъй като административните и здравни служби се преместват от района.

"Той може да бъде разформирован и обединен в един по-голям окръг, което води автоматично до неспазването на Рамковата конвенция за защита на малцинствата, която Украйна е подписала", предупреждават от дружество "Родолюбец".

Сънародниците ни зад граница призовават: "Да се работи за запазването на българския дух, на българското самосъзнание. Това не е толкова лесно, но след като над 200 години то е съхранено, значи не е невъзможно".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1235 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бян булгар

2019.10.26 | 21:51

1

"Представители на организацията алармират, че 12-месечният срок, в който правосъдният министър трябва да издаде указ за придобиване на гражданство, не се спазва и настояват процедурата да се намали на 9 месеца."
Тъпанариии, в цял свят този срок е минимум 4-5 години, отделно искат да си живял в страната за която искаш гражданство минимум 5 години !!! Какви 9 месеца ви мътят болните мозъци? Това да не ви е Украйна, тук е Еврогейския съюз! Анадъмму?

Добави коментар

Водещи новини