Сергей Игнатов ще маха кръчмите от студентските общежития

Булфото
share

Важно е на територията на общежитията в Студентския град в София да няма питейни заведения и ресторанти, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов след среща с ректори на висшите училища, предизвикана от убийството на студент от УНСС в Студентския град.

Ректорите на университетите подкрепиха предложението за проект на постановление за преминаването на всички студентски общежития в София към управлението на "Студентски столове и общежития". Дружеството е към МОМН и сега от 50 общежития в Студентския град само две се управляват от него, а останалите се стопанисват от университетите, заяви министър Игнатов. Той уточни, че решението за централно управление на общежитията е било обсъдено след днешното заседание на Министерския съвет по препоръка на премиера Бойко Борисов.

Чрез централизираното управление на студентските общежития в София се цели да се въведе по-добър ред в тях, докато се приеме Законът за устройство на територията, "който е в съда", заяви министър Игнатов. По думите му в двете общежития, които сега се стопанисват от "Студентски столове и общежития", има по-добра охрана, но "няма начин министър Цветанов да постави във всяка стая полицай, който да пази студентите". Важно е да се знае какъв е режимът за влизане и излизане в общежитията и дали може да се внася алкохол в тях и в какви количества, посочи Сергей Игнатов.

Попитан дали могат да бъдат прекратявани договорите на обекти, отдадени под наем от висшите училища, за ресторанти и дискотеки, министър Игнатов каза, че"юридически това е почти невъзможно, но след две-три години тези договори няма да бъдат продължавани". Този въпрос ще се обсъди от юристите на МОМН, заяви образователният министър. Игнатов съобщи, че се очаква до месец да бъдат готови резултатите от проверката на МОМН за 235-те обекта, отдадени под наем в Студентския град от висшите училища.

Водещи новини

Още новини