Станишев: От ГЕРБ искат да затегнем коланите, а си раздават огромни бонуси (видео)

share

На пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП от партията отново се обявиха срещу продажбата на дървесина на борсата.

Лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че приетата наредба обслужва корпоративни интереси и ощетява крайния потребител. "Тази наредба създава предпоставки за дефицит на дървесина и улеснява тесен кръг от фирми, които са фаворизирани. Информацията, която трябва да е публична, се пази в дълбока тайна. Хората трябва да знаят кой се облагодетелства от тази промяна. Чрез отмяната на откритите търгове се облагодетелстват фирми, близки до ГЕРБ и това е очевидно. Тези фирми купуват на цени, в пъти по-ниски от нормалните, което разбива конкуренцията. Искаме нормални процедури, включително чрез законови промени", категоричен бе Станишев.

По повод скандалите с получаваните бонуси той каза, че управляващите не дават яснота по тема, която е изключително чувствителна за хората. "Трета година казват на хората – криза е, трябва да затегнете коланите. Обяви се, че няма да има 13-та заплата за хората в държавната администрация, а на тъмно се раздават гигантски бонуси, което е скандално за условията, в които живеят българите. Поредица от зам.-министри получават високи суми, извън регламентираните. Министърът на финансите отказва отговор на запитването ни с Ангел Найденов в парламента, а са раздадени милиони левове. Бойко Борисов освободи Нели Нешева за получени 12 000 лв., а на какво основание зам.-министри получават огромни бонуси? Искаме тази информация да стане публична. ГЕРБ са опитни в лъжите и манипулациите и в публичното пространство излязоха доста лъжи за получени стотици хиляди левове от наши зам.-министри по време на тройната коалиция. Обвиниха бившия министър на финансите Пламен Орешарски за взета голяма сума, а излезе, че е получавал възнаграждението като преподавател, което е напълно законно. Той е единственият министър на финансите за 20 г., който успя без посредници да върне 300 млн. лв. дълг от Ирак към България, без да получи и стотинка. Не знам дали е получил и обществена благодарност за това, каквато заслужава", заяви лидерът на БСП.

Той обяви, че някои зам.-министри от тройната коалиция са си извадили бележка за получените приходи от бордове на фирми. За пример той даде Корнелия Нинова, която по думите му е получила 7695 лв. За 4 г. от "Булгартабак", почти всички от които са дадени като дарения. "Хубаво е това да се знае. Интересно е какво ще правят зам.-министрите на ГЕРБ с техните бонуси. Ясно е, че ако премиерът бъде последователен и ако излезе информация какво са получавали политическите представители на ГЕРБ във властта, той да ги освободи от заеманите длъжности, но тази информация съвсем целенасочено се крие", категоричен бе Сергей Станишев.

Той каза, че левицата не е МВР да разследва кой колко пари е получил, но е убеден, че става въпрос за суми от порядъка на милиони левове. Лидерът на левицата заяви, че въпреки обещанията, първото нещо, което са направили ГЕРБ, когато дойдоха на власт, е да си вдигнат заплатите.

Станишев поясни, че БСП не се е отказала от намерението си да иска вот на недоверие и води разговори по темата с други опозиционни партии. От думите му стана ясно, че БСП ще продължи да работи за това, да бъде основната алтернатива на ГЕРБ, която ще защитава правата на гражданите в "една полицейска държава с дирижирана икономика, в която се обслужват интересите на близки до ГЕРБ фирми". Той се обяви за промяна на статута на болниците, защото много от тях са пред фалит или във фалит, както и за по-активна намеса на държавата в лекарствената политика.

Водещи новини

Още новини