Политолог: Популизмът в речта на президента показва безотговорност

share

Популизмът в речта на президента показва безотговорност, тъй като създава грешни очаквания в обществото. Това заяви за "Фокус" политологът доц. Даниел Смилов за отчета на две години от мандата на Румен Радев и Илияна Йотова на "Дондуков" 2.

Според него прокламирането на край на парламентарната република и радикална реформа към президентска създава илюзията, че е сбъркан целият модел, а не конкретни политики на правителството. И други преди президента Радев са се заигравали с идеята за концентрация на властта в ръцете си, припомни доц. Смилов, като уточни, че няма политически модел, който да решава проблеми по този начин. Няма гаранция, че повдигнатите непопулярни в медийното пространство, но важни за обществото теми, ще донесат търсената промяна, а няма да се трансформират във вълна на популизъм, предупреди политологът.

„За първи път като че ли президентът нямаше открита критика към ЕС, напротив – той критикува вътрешната политика, използвайки Копенхагенските критерии. Твърдата позиция по отношение на правителството като че ли ескалира – досега Румен Радев не беше говорил за ползата от предсрочни избори. И третото беше заявката за новия стратегически съвет, който изглежда като правителство в сянка – дали около него ще се структурира някакъв политически проект – предстои да видим, защото досега президентите, които са се опитвали да правят политически партии, общо взето са се проваляли“, коментира политологът.

Според доц. Даниел Смилов част от критиките на държавния глава към правителството са оправдани, необходими с конкретиката си и споделени и от други представители на обществено-политическия живот у нас. Други обаче са партийно оцветени, обърна внимание политологът, като уточни, че предстои да се проследи следното: дали речта на президента Румен Радев със своя предизборен характер ще се припознае като опит за създаване на нов политически обект или ще помогне на БСП за по-високи резултати на предстоящите евроизбори.

Водещи новини

Още новини