Ивайло Калфин за ромския въпрос: Искат се много и дългосрочни мерки, но не и изцяло под тоягата

Булфото (архив)
share

Македония трябваше да подобри отношенията със съседите си, както и започнаха. Трябват промени в обществото им и в мисленето на политиците им. Щастието няма да дойде от първия ден след влизането им в ЕС. Ще минат много стъпки и промени преди това. Това заяви бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин  в предаването "Панорама" по БНТ. 

"Много време не приемахме енергийна стратегия, а сега го правим заради ЕС. Много други неща приехме под натиск, а не от самоинициатива", каза още той. 

"Ромският въпрос последните 30 години е на много задна позиция. Сещаме се когато има грозно престъпление. Искат се много и дългосрочни мерки, но не и изцяло под тоягата", допълни Калфин. 

"България може да направи много неща за себе си. Така и можехме да направим много по-добри неща последните 30 години за страната си. И сега можем да използваме инструментите на ЕС срещу пакета "Макрон'". Трябваше друг вид преговори. Можеше да обвържем транспортния пакет с командированите работници. Трябваше да се възползваме от председателството си", завърши Ивайло Калфин. 

Водещи новини

Още новини