Симеон Дянков: Нели Нешева стана жертва на популизъм

share

Спасителният заем за Гърция беше важна стъпка, защото в противен случай държавата щеше да фалира до две седмици. Този заем е даден обаче с много тежки условия, които страната прие - пенсионна реформа, минималната работна заплата трябва да се съкрати и т.н. Поне до юни ще има спокойствие и в Гърция, и на европейските пазари, а от това ще спечелят всички в ЕС, включително и България.

Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По думите му, южната ни съседка е закъсняла с реформите и след изборите, който и да застане начело на държавата, тежкото за Гърция тепърва предстои. "Добре за България е, че за един ден финансовите пазари се успокоиха. След 5 г. Гърция ще изглежда като България, защото в момента положението там е трагично. На всяко заседание на Съвета на министрите в Европа ние вече ще говорим за растеж", добави той.

По повод скандала с бонусите в държавната администрация Дянков каза, че случаите са различни. "НОИ, НЗОК, АПИ имат право по закон да раздават до 25% от приходите си като допълнителни възнаграждения, а Нели Нешева е раздала много под тази сума, но случаят нашумя, защото секторът е с високо обществено значение. Нели Нешева стана жертва на популизъм, друг е въпросът, че трябва да се регламентират ясно правилата за получаването на тези бонуси. Преди 2010 г. имаше хора на държавна служба, които в същото време бяха членове на бордове на директори и вземаха стотици хиляди лева бонуси. Ние променихме тази практика. Искаме да променим връзката между бонусите и събирането на такси от съответните ведомства, както и това, бонусите да влязат в Закона за държавния служител, а не възнаграждения да бъдат раздавани на своя глава. Третото нещо е бонусите да се дават само срещу добре свършена работа. Тези промени вече са в закон, който ще влезе в парламента", каза още Симеон Дянков.

Той уточни, че предложението е от ноември, но тъй като е имало по-приоритетни закони, досега парламентът не го е приел, но вече няма пречки за това.

Водещи новини

Още новини