Екатерина Захариева с важни подробности за българите във Великобритания преди Брекзит (видео)

БНТ
share

Всички се надяваме да няма вариант без сделка за Брекзит. Считахме, че имаме много време, но ето, напускането наближава. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ. 

"За момента няма какво да се притесняват сънародниците ни във Великобритания. Много пъти Мей поема ангажимент, че гражданите ни там ще са защитени. Имаме икономическа полза да има сделка. Ще започнем разяснителна кампания във Великобритания, за процедурата за кандидатстване на гражданство. Кампанията ще започне през ноември, разбира се при положение, че има информация от правителството им", каза още тя.

"Имаше доста фактори и политици по света, които се изказаха бързо за случая с убийството на Виктория Маринова. Имаше спекулация, че убийството е поръчково, но за съжаление това ужасно убийство се случва навсякъде", допълни Захариева.

"Нормална практика е премиерът Бойко Борисов да събере посланици, за да им разясни до къде е стигнало следствието. При положение, че целият свят се интересуваше, няма нищо по-нормално да има такава среща", разкри външният министър. 

"Заради едни надпис не трябва да се съди за целия български народ. Не мисля, че това ще повлияе на нашите отношения с Япония. Извинихме им се за това неприятно дело", категорична бе Захариева.

"Надявам се вотът на недоверие да не е поредното политическо упражнение. Дано чуем идеи за здравната система. Едва ли, но нека видим", завърши Екатерина Захариева.

 

Водещи новини

Още новини