Румен Порожанов: Баба Дора ще получи и обезщетение, и ново стадо, въпреки че отказа (видео)

БНТ
share

Разширяваме зоната за възможност от засягане от чума на 20 км. Контрол ще се извършва в тази зона. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в сутрешния блок на БНТ.

"Собствениците помолиха други лекари да вземат проби, но и тях не допуснаха. Най-добрият вирусолог в Европа по тези болести, препоръча второ вземане на проби. Самата проба има своя резултат и те са истински. Не искаме да манипулираме нищо. В трите населени места с евтаназирани животни имаме две положителни проби за чума, дори във френска лаборатория", каза още министърът.

"Разпространението на чумата ще доведе до големи икономически загуби, не трябва да се допуска. Между 5 и 10 дни от подаване на документите, се изплащат обезщетението на стопаните на евтаназираните животни. Минималната стойност на овца и коза е 190 лв., което е много над пазарната цена", допълни Порожанов. 

"Предложих на баба Дора, освен обезщетение, ще получи и стадо. Тя отказа, но въпреки това, ние ще и предоставим", разкри министърът. 

"След обезпаразитяването и премахването на торта и сеното върху, през които животните са преминавали, ще има още проби и след това ще има възможност за ново стадо. Все още има опасност от разпространението на чумата – както чрез хора, които не са се дезинфекцирали, така и чрез заразени животни"  

Водещи новини

Още новини