Валери Симеонов изгони Мая Манолова от заседанието на НСТС (снимки)

Булфото
share

Омбудсманът Мая Манолова бе изгонена от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Вицепремиерът Валери Симеонов попита Манолова какво прави на съвета, след което поиска мнението на социалните партньори дали тя да остане.

Бизнесът се съгласи при едно условие - че някой признае омбудсманa за член на своята делегация. Синдикатите обаче бяха категорично против тя да остане на Тристранката.

Преди да изгони омбудсмана от заседанието Симеонов заяви, че Манолова е трябвало да поиска по-рано разрешение да присъства. Премиерът и главният прокурор да се появят неканени и тях ще накарам да напуснат, заяви Симеонов, цитиран от "Булфото".

Мястото ми е там, където се обсъждат проекти, засягащи правата на гражданите, каза Манолова. Тя обоснова присъствието си със законово право.

В края на миналата година, без никакви дебати в парламента, без никакви обяснения, без финансова обосновка - на миньорите беше отнето правото да се пенсионират по реда, по който се пенсионираха до момента. На подземните миньори, които имат по 10, 15, 20, 25 години подземен стаж, посочи Манолова.

Членовете на НСТС обсъждат проектите на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди и новият модел за оценка на вида и степента на увреждане. Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания при издаване на решения от ТЕЛК.

Водещи новини

Още новини