Манолова с ангажимент да гарантира цялостна реформа в защита на правата на хората с увреждания

  • 07 юли 2018 13:03

  • 884
  • 3
Манолова с ангажимент да гарантира цялостна реформа в защита на правата на хората с увреждания
© Омбудсман на Р България

Омбудсманът се ангажира да гарантира цялостна реформа в защита на правата на хората с увреждания. Затова ще подкрепи три законопроекта за хората с увреждания, съобщи в Перник заместник-омбудсманът Диана Ковачева.Оказало се, че написаният от институцията на омбудсмана законопроект за личната помощ е свързан с още два, които в момента се изработват в Министерството на труда и социалната политика - Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги.

Решението е взето след поредица срещи на омбудсмана с организации на хората с увреждания.

Идеята е трите законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание - на 1 октомври и да бъдат гледани като пакет. Така реформата, свързана с правата на хората с увреждания, ще бъде цялостна, а не на парче, заяви Ковачева. По думите й Законът за личната помощ решава само един, макар и много ключов въпрос, свързан с възможността на хората с увреждания да излязат навън, да имат достъп до живота.
Продължаваме да смятаме, че законопроектът за личната помощ е ключът към упражняването на всички права, посочи Ковачева. Тя уточни, че основната идея на реформата е привеждане на нашето законодателство в съответствие с Конвенцията за хората с увреждания, ратифицирана от България през 2012г. В основата на цялостната реформа е индивидуалният подход. Сега се дават пари "на калпак", без да се отчитат специфичните нужди, подчерта Ковачева.
Диана Ковачева присъства на откриването на 12-тия Републикански фестивал на хората с увреждания, който се провежда в пернишкия квартал "Църква".

Последвайте канала на

Десислава Станева
884 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.07.08 | 10:29

3
БРАВО НА МАЯ.ДОБРЕ ,ЧЕ ИМА КОЙ ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА МИЗЕРИЯТА НА ТЕЗИ ИЗТРАДАЛИ ХОРА.

2018.07.08 | 05:39

2
Целта и е да се покаже , колко е загрижена...Аз не и вярвам - докато не си признае за Костинброд.... Върна държавата с 10 г назад...
Иван

2018.07.07 | 15:21

1
Аман от популизъма на тая!

Добави коментар

Водещи новини