Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

  • 06 юли 2018 15:47

  • 983
  • 1
Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания
© Булфото

Заявявам моето категорично намерение да застана и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги и да стана гарант те да бъдат приети едновременно и в разумни срокове. Това обяви омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на след проведената в институцията среща с представители на организациите на хора с увреждания, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Тя ги покани на среща вчера след протеста им пред Народното събрание срещу подготвения от екипа й и майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ.

„В изключително трудна ситуация съм и като омбудсман, и като човек, който е в публичния живот от доста време. Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Тя ще настоява още хората с увреждания да имат възможността да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Всички заедно срещу несправедливостите за по-добри правила, за по-добри политики, които да работят за всеки един човек с увреждане, за неговия конкретен проблем. Не мога да деля едно увреждане с друго увреждане. Аз обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Според нея търсената справедливост е във философията и на трите закона – всеки човек с увреждане според неговите индивидуални потребности да получава лична помощ, рехабилитация, дневни центрове, свободно придвижване, помощни средства, медицински изделия, възможност за живот в общността, както и да реализира правото си на образование, труд и здравеопазване. Манолова беше категорична, че не трябва да има насаждане на страхове, притеснения, внушения или противопоставяне.

„Сега остава да се напишат и другите два закона, които са в социалното министерство. Ще настоявам, ще участвам лично, няма да пожаля време и през юли, и през август, колкото е необходимо. Аз и моят екип ще участваме в подготовката на възможно най-добрите текстове, така че тези закони да влязат едновременно и да бъдат приети едновременно, за да е спокоен всеки човек с увреждане, че единият закон, едните правила, няма да са за сметка на другия закон, на другите правила, че има справедливост“, заяви общественият защитник. Омбудсманът обяви още, че започва срещи с организациите на хората с увреждания.

„През следващите 10 дни мисля да отида на място и да се чуя с всички“, каза общественият защитник. Манолова вече е получила покани за посещение в дневните центрове на БАЛИЗ в гр. Пазарджик, в клуба на инвалида в столичния кв. „Младост“, в гр. Варна и в Съюза на глухите. „Моето подозрение след вчерашния протест се потвърди – хората с увреждания не знаят какви са текстовете на Закона за личната помощ. Те не знаят и какви текстове се готвят в Закона за хората с увреждане, те не знаят и какви са проблемите с интеграционните надбавки в момента.

Това незнание, тази липса на информация, създава възможност за манипулации, за слухове и за настройване на едни хора срещу други хора. Всичко това трябва да спре“, заключи омбудсманът. Според нея е крайно време и експертите на социалното министерство да се забързат и да работят с бързи темпове, защото хората с увреждания не разполагат с цялото време на света и искат реформа сега. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната.

Грудева подчерта, че хората с увреждания трябва да вървят в една посока и да се вслушват един в друг. По-късно омбудсманът посети палатковия лагер на майките с увреждания пред парламента и заедно обявиха, че ще подкрепят не само Закона за личната помощ, но и останалите два за хората с увреждания.Заявявам моето категорично намерение да застана и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги и да стана гарант те да бъдат приети едновременно и в разумни срокове. Това обяви омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на след проведената в институцията среща с представители на организациите на хора с увреждания.

Тя ги покани на среща вчера след протеста им пред Народното събрание срещу подготвения от екипа й и майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ. „В изключително трудна ситуация съм и като омбудсман, и като човек, който е в публичния живот от доста време. Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Тя ще настоява още хората с увреждания да имат възможността да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат.

„Всички заедно срещу несправедливостите за по-добри правила, за по-добри политики, които да работят за всеки един човек с увреждане, за неговия конкретен проблем. Не мога да деля едно увреждане с друго увреждане. Аз обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Според нея търсената справедливост е във философията и на трите закона – всеки човек с увреждане според неговите индивидуални потребности да получава лична помощ, рехабилитация, дневни центрове, свободно придвижване, помощни средства, медицински изделия, възможност за живот в общността, както и да реализира правото си на образование, труд и здравеопазване. Манолова беше категорична, че не трябва да има насаждане на страхове, притеснения, внушения или противопоставяне.

„Сега остава да се напишат и другите два закона, които са в социалното министерство. Ще настоявам, ще участвам лично, няма да пожаля време и през юли, и през август, колкото е необходимо. Аз и моят екип ще участваме в подготовката на възможно най-добрите текстове, така че тези закони да влязат едновременно и да бъдат приети едновременно, за да е спокоен всеки човек с увреждане, че единият закон, едните правила, няма да са за сметка на другия закон, на другите правила, че има справедливост“, заяви общественият защитник. Омбудсманът обяви още, че започва срещи с организациите на хората с увреждания. „През следващите 10 дни мисля да отида на място и да се чуя с всички“, каза общественият защитник.

Манолова вече е получила покани за посещение в дневните центрове на БАЛИЗ в гр. Пазарджик, в клуба на инвалида в столичния кв. „Младост“, в гр. Варна и в Съюза на глухите. „Моето подозрение след вчерашния протест се потвърди – хората с увреждания не знаят какви са текстовете на Закона за личната помощ. Те не знаят и какви текстове се готвят в Закона за хората с увреждане, те не знаят и какви са проблемите с интеграционните надбавки в момента. Това незнание, тази липса на информация, създава възможност за манипулации, за слухове и за настройване на едни хора срещу други хора. Всичко това трябва да спре“, заключи омбудсманът. Според нея е крайно време и експертите на социалното министерство да се забързат и да работят с бързи темпове, защото хората с увреждания не разполагат с цялото време на света и искат реформа сега.

„Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната. Грудева подчерта, че хората с увреждания трябва да вървят в една посока и да се вслушват един в друг. По-късно омбудсманът посети палатковия лагер на майките с увреждания пред парламента и заедно обявиха, че ще подкрепят не само Закона за личната помощ, но и останалите два за хората с увреждания.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
983 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.07 | 06:18

1
Полулизъм до дупка. Ще започна да и вярвам - когато си признае за Костинброд.

Добави коментар

Водещи новини