Сергей Станишев за евродоклада: Никой не може да излъже ЕК

share

Трябва да е ясно, никой не може да излъже ЕК – нито Бойко Борисов, нито Станишев. Факт е, че публикуваният доклад е много критичен, много по-лош отколкото румънския.

Това заяви пред журналисти в парламента председателят на БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

"Ако румънците получават трети последователен положителен доклад, то каква е еволюцията за тези почти 3 години управление на ГЕРБ? В доклада преди две години и половина се говореше за устрем, после се говореше за политическа воля – сега няма нито устрем, нито политическа воля", подчерта той.

"Казал съм много ясно и отдавна, че ако премиерът застава зад Цветан Цветанов по отношение на полицейското насилие, некомпетентността, натиска върху съдебната система и намесата на МВР, правенето на избори по този скандален начин, тогава премиерът поема отговорността. Цветанов му бил виновен - ами да го уволни. Ако не, премиерът поема отговорността за всички тези негативи”, категоричен бе Станишев.

"Ако правителството не си вземе поуки от тези сигнали, които са много негативни, не случайно и говорителят на ЕК е казал, че не би искал да се стига до спиране на фондовете отново, което е предупреждение. Ако се затворят в тази позиция – "всичко е наред, не е виновно правителството", тогава може лятото да получат много негативен политически доклад с политически оценки", заяви Станишев.
Премиерът е казал, че за лошия доклад на ЕК, е виновен Цветанов, Маргарита Попова и моя милост, защото аз, видите ли, съм очернял България. Никога не бих си позволил да казвам лъжи за България. Казах също, че темата "свободни и демократични избори и граждански права" не е вътрешна работа на България. Когато бях избран за лидер на ПЕС, вторият приоритет, който посочих, е защита на демократичните европейски ценности. Навсякъде в ЕС – било то в Унгария, където правителството на Орбан налага авторитарен режим и сменя Конституция, закони в политическа употреба, в България, където бяха проведени скандални избори, това ще го казвам навсякъде", подчерта Сергей Станишев.

Водещи новини

Още новини