Борисов: Парите за хората с увреждания не стигат до тях, ще искам подробен разчет (видео)

Фейсбук
share

Министър-председателят Бойко Борисов ще поиска от министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика подробен разчет за отпуснатите пари в двата сектора.

Отделят се огромни средства от бюджета - и за здравеопазване, и за ТЕЛК-ове, и за инвалидни пенсии, и за социалните служби, но явно не се разпределят правилно и накрая излиза, че не стигат до хората, има недоволни. А това са пари на данъкоплатеца, те не зависят от мен, заяви премиерът пред журналисти след откриването на разширения участък от пътя Слънчев бряг – Бургас и обходния път на Ахелой. Поводът за коментара на Бойко Борисов е искането на майките на деца с увреждания за промени в законодателството.

Министър-председателят припомни, че в последните месеци от бюджета са отделени 100 милиона лева за коледни и великденски добавки на пенсионерите, 115 милиона лева – за полицаите, около 20 милиона лева – за надзирателите в затворите, 10 милиона лева за Софийския университет, 15 милиона лева за БАН, както и че бяха увеличени двойно заплатите на учителите. Никога досега нито едно правителство не отпускало толкова пари в тези сфери, посочи още премиерът.

По думите му парите за хората с увреждания трябва да бъдат увеличени, но трябва да се изразходват по предназначение.  Бойко Борисов ще настоява средствата, които се отпускат от държавния бюджет в здравната и социалната система да отиват там, където са нужни.

Той коментира и темата за отказа му да се срещне с македонския президент Георге Иванов. Отношенията ни с Македония са повече от прекрасни. Днес външният министър Екатерина Захариева е там за среща с колегата Заев, заедно са на концерт. Президентът Доналд Туск на гръцки, македонски и английски поздрави тези храбри премиери, а г-жа Могерини и комисарят Хан ще бъдат на подписването. САЩ, Европа и Русия подкрепят плана, който заложих аз по време на нашето европредседателство. Реакциите за това, което правят Ципрас и Заев, са възторжени. Не мога да подкрепям тези, които възпрепятстват бъдещето на нашите Балкани да бъде такова, каквото всички искаме – НАТО и Европейски съюз, каза още Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини