Кристалина Георгиева: Едва ли ще получим помощ от Европейския фонд за солидарност

Булфото
share

Все още няма пълна оценка на щетите от наводнението, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Европейския фонд за солидарност.

Това каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева в Министерски съвет. "По груба оценка говорим за десетки милиони в щети, не за стотици милиони. За България 0.6 % от БВП е над 220 млн. евро, тоест засега ние нямаме причина да търсим този фонд. Ако през пролетта – март, април, страната ни пострада от наводнения, които не са изключени, ние се готвим за тях по цяла Европа, тогава ще търсим и този източник за помощ на страната ни", каза еврокомисарят.

Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие на България. Европа ще помогне на бедстващите със специален изолационен укрепващ материал, който е необходим на много места в България и отопляеми палатки с калорифери, както за пострадалото население, така и за хората, работещи на място.

Според Кристалина Георгиева за цяла Европа и света е задача засилването на превантивната дейност. "Цяла Европа е скована в студ, в девет страни, включително България в цялата страна или в отделни регион е обявено бедствено положение. След тази тежка зима може да ни очаква и тежка пролет с големи наводнения, за които трябва да се готвим", каза българският еврокомисар.

По думите й, в засегнатите райони има много добра организация.

Водещи новини

Още новини