Бойко Борисов: Едно време от Москва ни спасяваха, сега чакаме Брюксел (видео)

  • 08 февруари 2012 08:12

  • 5911
  • 17
Бойко Борисов: Едно време от Москва ни спасяваха, сега чакаме Брюксел (видео)
© Булфото

Издирват се още двама в с. Бисер, но докато не бъдат открити не мога да кажа нищо за състоянието им.

Това заяви в сутрешният блок на БНТ премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

По думите му, обстановката е критична в с. Бисер, Харманли и Свиленград, а в останалите райони на страната положението е нормално с оглед на тежките зимни условия. "Колегите работят навсякъде и се справят с тези условия. Важно е какво ще направим оттук нататък и да има система, която да не го допуска в бъдеще. Вече обявихме, че даряваме за пострадалите от с. Бисер 1 млн. лв. от държавната субсидия на ГЕРБ. Днес Министерски съвет ще вземе решение за еднократна помощ от 10 000 лв. за семействата, които имат загинали близки хора. Когато комисията е готова с оценките на щетите, ще видим дали има възможност за помощ от ЕС, макар че цяла Европа бедства и според мен не можем да се надяваме на кой знае какво. Едно време се говореше - Москва ще дойде да ни спаси, сега - Брюксел. С какво ще ни помогнат толкова", заяви премиерът.

Той посочи, че няма да съветва другите парламентарно представени партии да предоставят пари от субсидията си за бедстващите. "Никога не съм се месил в работата на другите", добави Борисов.

"Трябва да работим така, че това повече да не се случва. Реформата във ВиК сектора е безкрайно закъсняла, най-малкото материалите, от които са направени водопроводите не са такива, каквито трябва да бъдат", категоричен бе министър-председателят. По думите му, в тази област не можем да се надяваме на пари от еврофондовете.

Борисов каза, че е имало прогнози за тежка метеорологична обстановка, но никой не е очаквал наводнения сега, а в началото на пролетта. Той припомни, че неясната собственост на язовирите е от 20 г. насам, досега нищо не е правено по въпроса и затова сега се предприемат мерки, чрез които ще се знае ясно кой ще носи отговорност за водните съоръжения. Какво значи, че язовирът край село Бисер е на Министерството на отбраната - те какво, ще пускат там подводници ли? Даваме тотални правомощия на дирекцията за контрол, която създаваме към държавната компания “Язовири и каскади” - ще бутат, ако трябва, и язовирни стени. Дирекция за контрол ще не само ще констатира, както е досега, но и ще прави предписания и ако не се отстрани проблемът, ще пуска шлюзовете, ще източва язовира, ще се събаря стената и приключваме с този опасен обект", заяви той.

Според него тази мярка не е крайна. "Не е крайно, ще й дадем брутални правомощия по закон на тази дирекция. Не може рибата да е по-важна от хората. Затова сега като пуснем язовирите, който изписка пръв, значи е негов", обясни Борисов

В коментар на критиките от страна на БСП и СДС, че управляващите са се провалили при справянето с бедствието, Борисов каза: "Толкова са жалки и смешни. Хайде, Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на не е бил на власт, но си спомняме какво беше по времето на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Обадиха се просто колкото да се обадят", заяви премиерът и каза, че не е могло да бъде направено нищо повече от това, което е направено в помощ на бедстващите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5911 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
ДО КОГА

2012.02.09 | 15:28

17
Без комемтар. Къде са тези които доведоха страната до този хал. Окрадоха я и я раздробиха на парчета, а сега си потриват ръцете и мислят от къде какъв келепир да искарат на гърба на обикновенните хора, от гърба на тези които създават национания продукт. Къдеса тези като И.Костов, Доган, Станишев, и т.н. знаете ги и не си заслужава да им пишем имената, които 20 години бяха във властта и крадоха и създаваха правила угодни само за тях и обкръжение, без да мислят за бъдещето на държавата , а за своето си. Ето започват проблемите, а те си мълчат. Та това нещастие е за всички и в такъв момент се вижда кои какъв е. ПРЕДЛАГАМ национализация на банките, ЕРП-та, целия воден сектор, горите, магистралите, пътищата, плажовете, крайбрежната ивица на Черно море и т.н. което е от страдедгическо значение за държавата. Създаване на министерство със специалисти добре платени и структури по места, което да отговаря за всичко това. Вижда се, че вече не може по-този начин като се управляваше страната до сега- този такъв онзи онакъв. Трябва принципност и страдегии за в бъдеще. Затова сте господа политици, а не да се дуете. Ох до кога да ви казваме какво да правите, а вие да правите точно обратното. До кога.

2012.02.09 | 00:07

6
Каква национализация бе? И кой мислиш, че ще управлява банките, язовирите и т.н. като се национализират??? Същите, които и сега ги "управляват". Аман от плиткоумници.

2012.02.09 | 10:57

16
ВИДЯХМЕ ГИ ЧЕТЕРИКРАКИТЕ КУЧЕТА , ЗАСЕГНЕТЕ МАЛКО ОН САМОХВАЛКО И ВЕДНАГА ПОКАЗВАТ ЧАКАЛСКИТЕ СИ ЗЪБИ ВЪВ ФОРУМИТЕ. НАЛИ ЗА ТОВА ГО ИЗБРАХМЕ ЗА ДА ОПРАВИ ВСИЧКО , ЗАЩОТО ТОЙ ОБЕЩА ,А НИЕ КАТО ЗРИТЕЛИ НА НЯКОЙ ШВАРЦЕНЕГЕРСКИ ФИЛМ СЕ ПОЛЪГАХМЕ ПО УЖ МЪЖКИЯ МУ ХАРАКТЕР И ШИРОКИТЕ МУ ГЪРДИ ДА НАВРЕ БЕ СЕ ПАР СКИ ТЕ И ДЕ ПЕ САР СКИ ТЕ ПЕДЕРАСИ НЯКЪДЕ СИ ...... АМА ТОЙ СИ НАВРЯ САМО МНОГО ПАРИЧКИ .....НЯКЪДЕ СИ КЪДЕТО НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ.
Бойко Тиквата

2012.02.09 | 10:56

10
Докато мутри като Бойко ни управляват и владеят, така ще бъде. Ще мрем като мухи без никога да има виновни! При толкова много престъпления по високите етажи на властта, още няма нито един осъден!? Гарван гарвану око не вади. Нали после като се врътне рулетката и дойдат новите стари на власт, те няма да закачат своите ортаци - сегашните управници. България ще загине. Ще станем турско-цигански вилает благодарение на управици като Тиквата. А пролетта като започнат да се топят тоновете сняг по планините, не ми се мисли колко народ ще се издави.....
?!?

2012.02.09 | 10:57

15
Някой казвал ли ти е колко си ограничен и колко голям глупак си?
В отговор на Коментар #3

2012.02.09 | 10:56

11
dokato takiva kato teb kmunisti pishat po saitovete samo a ne pomislqt che tva moje da se sluchi na teb betstvie taka shte bade v BG. NA VAS VI TREBVA KAZARMA 3 GODINI ZA DA SE NAUCHITE NA RED I DISCIPLINA NE SAMO DA PLUESH CHU LI BE MISHOK KOPIUTEREN SAMO ME E QD CHE GEORGI PARVANKATA OTMENI ZADALJITELNATA KAZARMA ZA DRUGO NE ME E QD SAMO ZA TVA
ОБЕКТИВЕН

2012.02.09 | 10:57

14
1.Условия и политики за интегрирано управление на водите. 2.Инвестиции във водна инфраструктора за преодоляване на водни кризи. Повишаване на информираността и общественото участие в управлението на водния сектор. Регламентиране собственоста на водните обекти,системи и съоръжения....Това е откъс от програмата на ГЕРБ!

2012.02.09 | 10:57

13
Няма смисъл да цитираш каквото и да е било, вече само на кучетата не им е ясно какъв е Бойко. Като казвам кучета, имам предвид двукраките кучета, те четирикраките са по-умни от тях.
nik

2012.02.09 | 10:56

12
da kato gledam tuk nqkoi komentari i se chudya.bravo na boyko toy napravi koaliciya s dps.daje upravlyava dva pati s tejniya mandat.samo komunist moje da vika na beloto cherno i obratno.
от вестник "СЕГА"

2012.02.09 | 10:55

9
Няма държава, разберете! Потрес и трагикомедия срещу стихията: Борисов се качи на непригоден хеликоптер, Караджова хвърли вината върху обикновените хора, които не контролирали общините. И това на фона, че управляващите не знаят броя на язовирит Не е работа на вътрешния министър да ръководи лично спасителните операции. Той и всички останали управляващи трябва да се погрижат да се вземат превантивни мерки да не се стига до подобни трагедии. Риба се лови в мътна вода. Най-грешните изводи могат да бъдат направени непосредствено след трагедия. Би било нелепо, докато все още хора се давят, а други ги спасяват, да се правим на герои с клавиатура. И все пак някои неща не могат да бъдат подминати. Те са потресаващи, те са толкова умонепобиращи, че човек наистина спира да говори за тях. Той млъква. Това мълчание не е престъпно. Но то насърчава безметежното живуркане на тези, които са призвани да носят отговорност.
skol

2012.02.09 | 10:55

8
"Борисов каза, че е имало прогнози за тежка метеорологична обстановка, но никой не е очаквал това да се случи сега, а в началото на пролетта.". Ами това как да го кометирам освен като безхаберие от страна на целият държавен апарат в страната.
Патриот

2012.02.09 | 07:43

7
СТИГА ВЕЧЕ. Ние Народ ли сме или какво ? Стига сме чакали някой да ни спасява.Управляващите да се стегнат в кръста и да оправят нещата сами.Не трябва да разчиташ на друг като можеш сам да свършиш дадена работа>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

2012.02.09 | 00:07

5
Политически свине в Бисер Това, което сполетя жителите на село Бисер, не е природно бедствие. Природното бедствие дойде по-късно под формата на загрижени за имиджа си политици. Това, което сполетя хората от Бисер и половин България, е описано в Наказателния кодекс. Най-мекото определение за причината село Бисер да бъде заличено от картата на България, се изразява в съвсем конкретни юридически категории, вариращи от „груба небрежност до престъпно нехайство, застрашаващо живота на мнозина“. Има конкретни виновници с конкретни имена и длъжности, а това, което се опитват да ни внушат управляващите и послушните им медии, е троен грях – спрямо жертвите, спрямо останалите и спрямо природата. Внушението е, че са виновни зимата, лошото време и валежите от дъжд и сняг. Истината е, че са виновни хората, които позволиха построен от човешки ръце язовир да скъса стената си и да унищожи няколко човешки живота и стотици хиляди човешки съдби. Казвам стотици хиляди, защото село Бисер се превърна в символ на трагедията, сполетяла половин България. Тя се случи не защото през февруари заваля сняг и завиха бури, а защото на хората, които са избрани да ни управляват, въобще не им пука за какво са избрани. По-лошото е, че въобще не ги е грижа за живота на останалите. Има няколко закона и още толкова наредби, които, ако бяха спазени, нямаше да има трагедия. Нещо повече – МВР и Цветан Цветанов получиха за тази година осем милиона лева за предотвратяване на подобни катастрофи, а резултатът в началото на втория месец е осем загинали и бедстваща половин България. Цветанов не е похарчил и лев от тези пари, защото не е положил никакви усилия за предотвратяването или дори за ограничаването на щетите. На националната сигурност е посветена цяла агенция, която носи съответното име. ДАНС означава Държавна агенция за национална сигурност. По закон тя отговаря за общата ни сигурност, която включва и така наречените стратегически обекти на сигурността. Водоемите са основна част от тази номенклатура. Това, което се случи в половин България, не само че застраши, но и наруши сигурността й. Въпросът е какво направи специалната агенция на държавата, за да предотврати трагедията. Отговорът е – нищо. Вместо да подслушват хора, да следят кой влиза и излиза от редакцията ни и да бдят над трафика в интернет, тези хора бяха задължени по закон да знаят, че във водоема около с. Бисер, а и не само в него има проблем, и да докладват на министър-председателя за този проблем. Поне това е тяхната задача и неговата отговорност. Запомнете го! Наводненията, които разсипаха живота на стотици хиляди българи, нямаше да се случат, ако държавата беше на мястото си. За такива случаи към министър-председателя има сформиран съвет по националната сигурност и Борисов беше длъжен да знае какво ще се случи в село Бисер и в половин България. Той, Цветанов и останалите трябваше да имат план за действие още когато синоптиците предупреждаваха за предстоящата криза. След като не се намесиха, всъщност станаха съучастници в престъпление. Помня много по-тежки зими от тази и знам, че никога не са предизвиквали подобни трагедии. По-рано се радвахме на снега. Сега ни накараха да се страхуваме от него. Не тъгувам по соца, но в средата на 80-те имаше много по-тежки зими, а асфалтът по всяка улица в България се виждаше и по него можеше да се кара спокойно. Знам, че сега община София дава повече от 130 млн. лева за почистване, но столицата си остава ужасно мръсна през пролетта, лятото и есента, както и непроходима през зимата. Въпреки предупреждението на синоптиците и очакваната усложнена метеорологична обстановка нямаше никаква изпреварваща реакция от страна на властите. Никакъв кризисен щаб не се събра и никакъв план за действие не беше огласен. Нямаше дори елементарно предупреждение за евакуация, което е най-малкото, което властите можеха да направят. Жителите на село Бисер бяха залети от триметрова вълна за 15 минути и единственото, което успяха да направят, е да се обадят в сутрешния блок на Би Ти Ви, за да изкрещят за помощ. Борисов и Цветанов разбраха от телевизията, че има бедствие, както и всички останали чиновници, които са получили осем милиона лева, включително и от джоба на жителите на село Бисер, за да реагират навреме в подобни ситуации, но разбраха от медиите за трагедията. Те трябваше да имат план за действие и да се задвижат преди, а не след нещастието. Нещо повече. Те трябваше да предотвратят тази трагедия. Можеха да го направят, но не го сториха и затова загинаха хора, а хиляди останаха без дом и бъдеще. Записаните в законите и разпоредбите правила си останаха само думи. Вместо изпълнение и действия ги замениха други думи, а изглежда това е основният ни проблем. Думите, които трябва да движат овластените лица, си остават думи на хартия и нищо не задвижват. Овластените лица произвеждат думи от сутрин до вечер, но от тях не произлиза никакво действие. Реалността се изпарява в медийната говорилня на Борисов и министрите му, а резултатът от изпаряването оставя хиляди хора без дом, някои от тях и без живот. Медийната оргия на Бойко, Цецо и ГЕРБ роди трагедията в с. Бисер и половин България, а не навреме падналият сняг. Всеки ден гледаме по някоя телевизия, слушаме по някое радио и четем в някой вестник за намеренията, визиите и концепциите на членовете на целия Министерски съвет воглаве с Борисов. Всеки ден те приказват дълго по големите телевизии и основните радиостанции, а огромните им снимки са по страниците на всички вестници. Без да се усетим, Борисов и компания ни въвлякоха в своята словесна оргия, чийто махмурлук преживяваме като бедствие. Това не е метафора, а реалност. Метафората звучи библейски и всички я видяхме по телевизията – политическите свине, които са отговорни за трагедията, се изредиха в унищоженото от тях с. Бисер, за да експлоатират докрай своята свинщина. „Пуснахме ви вода, за да се издавите, а сега Тотю Младенов ще раздаде топла супа на оцелелите. Освен това ще ви докараме на живо Кристалина Георгиева – най високата по рейтинг, за да забравите окончателно, че заради нас сте тотално прецакани, оставени без дом и без бъдеще, и да се надявате на европейските кохезионни фондове. Това сме го чели в Оруел. Не само в „1984“, а и в по-добрата му новела „Фермата“. В нея се разказва за това как прасетата от едно стопанство вземат властта, прогонват хората от него, настаняват се в къщата, завземат стаята за гости, правят свинщини в трапезарията, въргалят се между чаршафите в спалнята и довеждат фермата до пълна разруха. Искам да кажа, че това правят Бойко Борисов и Цветан Цветанов с България. За онези, които не са ме разбрали.

2012.02.09 | 00:06

4
Вестник „Сега”. Бойко Борисов: „Програмирахме, че може да се случи това с язовира през март-април (?).” "Ние много внимателно (?) следяхме прогнозите на синоптиците за тази година и за това бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта (?). Никой не очакваше, че в минусови температури сега ще се случи точно това с язовира. Просто това събитие ние го програмирахме, че е възможно да се случи март-април, когато се топят снеговете. И за това исках да имаме готовност с това решение. То не е извънредно, то беше готово (?)", заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ. "Не е нужно Кристалина Георгиева да ни предупреждава, че най-лошото предстои. Аз ви казах, че ние се готвим (?) за тези наводнения от месеци наред, именно поради тази причина, с промяната на тези нормативна уредба. Да, очакваме ги, но това са възможностите на язовирите и на водоемите. Това е огромно количество водна маса, която се оттича и изпуска циркулярно. Там, където не може да се удържи, преливат дигите... Компрометирани са дигите, сега водата ги натиска повече, пробива дигата и заля Капитан Андреево. „Абсурдна е ситуацията да не се знае чий е язовира. Като отида да ги бутна (?), тези язовири, ще разберат кой на кого е. Който изписка първи – негов е", каза Борисов в типичния си стил. СЕГА - Форум - Мнения: -Ха-ха-ха! Че то от ръсене на глупости по всички телевизии не ти остава време да научиш каквото и да било, бе умнико! Като прибавим и бездната от невежество, незнание и простотия, с която цъфнА като министър-председател на територията, положението е неспасяемо. Да се надяваме, че до края на мандата ще успеете да преброите поне язовирите. Googlе Earth може да ви помогне в краен случай – този съвет ви го давам безплатно – за разлика от консултанта Цвъцко, аз не се продавам, хеле пък на такива като вас . А за по-бързо разрешаване на проблемите на нещастните бездомни и в нищо невинни хорица предлагам целият ви МС, заедно с прилежащата му, хрантутена от същите тези хорица администрация, да си разпънете една палатка на „Дондуков" и там да заседавате до края на зимата. А може и до края на мандата. Там и да живеете. Със семействата (и кучетата си). Плевню, от солидарност, и той. С Плевнювица и Плевнювчетата. Ако успее да я склони, де. -В статията ви що липсва критика към Цецо и правосъдния министър, щото 2-3 пъти го каза, че трябва по-малко да говори и да мисли повече? А водещата контрира ББ, че това значи ли, че не може да разчита на вицепремиера си и министър на милиционерите. И хълцайки успя да го защити някак си за пореден път. А информацията за доклада на ЕК липсва. Бил само технически и не трябвало там да присъства „политческа воля" за справяне с престъпността, а точно в първите доклади, като дойде на власт, го имаше това словосъчетание, а сега изчезна. -„По 10 хил. лв. на семействата на жертвите от с. Бисер” – със или без ДДС? Това да не са тикви, които първо чупиш, а после плащаш? Това е отвратителното в ПОПулИЗМА – „добър си”, дори, когато поводът за „добротата ти” е стрАДАнието и смъртта на човешки същества. И пак ПОПулИСТИТЕ ще попитат: „А по-добре ли ще е ако не им платят по десет хилки?” Въпросът, който трябва да се зададе на тези, които допуснаха трагедията е: „Докога ще тичаме по „новите магистрали на безхаберието и цинизма” със старите плавници на ПОПулИЗМА?” -Какво значи "ще се отпуснат"?! Тук има пряк виновник – правителството, държавата, която не си е стопанисала язовира по правилата и съответно виновникът трябва да си плати на хората за вредите, които им е нанесъл. На един може 5 хил. лева, на друг 10 хил. лева, на трети 100 хил. лева или един милион, а там, където загинаха хора – не знам. Колко струва човешкият живот? При всички случаи не е 10 хил. лева -Боко практически вдигна ръце от Цецо. В ефир. Този масивен квадратен харизмат измрънка, че не е в състояние да спре контарапродуктивното (тази дума Рапонът я научи миналия четвъртък) дрънкане на домашния си дебил. Чудя се – дали срокът му на годност вече не е изтекъл?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини