Весела Лечева: Чуждите инвеститори бягат, защото знаят, че Гинка ще спечели

БНТ
share

У нас няма чуждестранни инвестиции, защото на всеки чуждестранен инвеститор му е ясно, че ще спечели Гинка. А липсата на чуждестранни инвестиции води до ниски доходи. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП за България Весела Лечева.

Въпросите, които ще зададем на чешкия посланик, ще бъдат свързани именно с модела на българската икономика. В последните години имаме някакъв квази модел на българска икономика. В последните 10 г. имаме 13 млрд. инвестиции от европейските фондове, а доходите не са мръднали. Това не може да не е повод за дискусии и въпроси, заяви Лечева.

Българското правителство трябваше да се поинтересува на кого Чехия ще продаде тази дейност. Никой не даде ясно обяснение кой ще финансира сделката за ЧЕЗ. Когато предприятието касае 2 млн. български граждани, не би трябвало да има някакви скрити механизми за финансиране, подчерта социалистката.

Бойко Борисов беше главен секретар на МВР, част от правителството на НДСВ, което приватизира ЧЕЗ, беше в управлението, когато се продаваха миноритарните дялове на ЧЕЗ, сега също е на власт, така че нека да не бяга от отговорност по случая, каза още Весела Лечева.

Според нея оставката на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов е реванш за оставката на бившия председател на парламента Димитър Главчев. Лечева е категорична, че социалистите ще внесат жалба в Конституционния съд и ще сезират Европейския съд по правата на човека заради оставката на Жаблянов.
 

Водещи новини

Още новини