Парламентът прие Закон за Европейската заповед за разследване на първо четене

Novini.bg
share

Парламентът прие Закон за Европейската заповед за разследване на първо четене. Гласуваха 95 народни представители, от които 90 бяха "за", а 5 се въздържаха.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че със закона в българското законодателство се въвеждат изискванията на Директива на Европейския парламент и на Съвета относно Европейска заповед за разследване по наказателно-правни въпроси.

Законът урежда изпълнението на Европейската заповед за разследване между държавите членки на ЕС и цели да обезпечи ефективното разследване на престъпления с трансграничен елемент.

Законът установява цялостна система за събиране на доказателства чрез въвеждането на единен стандартен формуляр и урежда правила за предаване на събраните доказателства на изискващите компетентни органи на издаващата държава. С него се предвиждат срокове за признаване и изпълнение на заповедта, както и крайни срокове за извършване на следствените действия. Изрично са въведени основанията за отказ от признаване на Европейската заповед за разследване, средствата за защита на заинтересованите лица при извършване на разследването и отговорността за вреди.

Разписани са подробни правила за извършване на процесуални действия по разследването, като: временно предаване на задържано лице, разпит чрез видеоконференция, събирането на банкова и финансова информация, провеждането на разследване от служители под прикритие и прихващане на електронни съобщения.

Със закона ще се осигурят механизми за предотвратяване унищожаването на доказателства и ще се създаде самостоятелна база за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси в контекста на обезпечаването и събирането на доказателства.

БСП ще подкрепи законопроекта, заяви Тодор Байчев и допълни, че групата ще направи предложения за промени между първо и второ четене.

Водещи новини

Още новини