ГИТ може да подава искова молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност

  • 13 декември 2017 11:47

  • 1620
  • 0
ГИТ може да подава искова молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност
© Getty Images/Guliver (архив)

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ може да подава искова молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност при изискуеми и неизпълнени за повече от два месеца задължения за трудови възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите. Това реши окончателно парламентът като промени на второ четене Кодекса на труда. За тази поправка настояваше омбудсманът Мая Манолова.

Новата функция ГИТ ще започне да изпълнява от 31 март догодина, първоначалният срок беше 1 юли 2018 г.

Право на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя, независимо от срока му и от продължителността на работното време. Вземанията са в размер на последните шест начислени, но неизплатени месечни запалти и парични обезщетения през последните 36 календарни месеца /три години/, предхождащи месеца, в който е вписано решението по несъстоятелност.

Максималният месечен размер на гарантираните вземания се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО и не може да бъде по-малък от две и половина минимални работни заплати към датата на вписване на решението в Търговския регистър.

Законодателят гласува, когато вземанията на работниците, чиито правоотношения са прекратени през последните три години преди датата на вписване в Търговския регистър на решението, са само за начислени, но неизплатени обезщетения, дължими по силата на нормативен акт или колективен трудов договор, гарантираното вземане да е в размер на неизплатените обезщетения, но не повече от четирикратния размер на минималната работна заплата към датата на прекратяване на трудовото правоотношение.

Депутатите разпоредиха също обезщетенията да се изплащат не по-късно от последния ден на месеца, следващ месеца, през който е прекратено трудовото правоотношение, освен ако в колективния трудов договор не е договорен друг срок. След изтичане на този срок работодателят дължи обезщетението заедно със законната лихва.

Вземане на работник или служител, произтичащо от трудово или прекратено трудово правоотношение с длъжника до 6 месеца преди вписване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност в търговския регистър, се вписва служебно от синдика в списъка на приетите вземания.

За предотвратяване и преустановяване на нарушения на трудовото законодателство контролните органи на ГИТ по своя инициатива или по предложение на синдикалните организации могат да дават задължителни предписания на работодателя и органа по назначаването за изплащане на неизплатените заплати и обезщетения след прекратяване на трудовите правоотношения. Копие от влязло в сила предписание се предоставя на работника или служителя по негово искане.

Други промени предвиждат предприятие, в което има наети работници или служители, да може да се прехвърли след като отчуждителят изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите трудовите правоотношения, с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини