Доц. Атанас Семов: България не трябва да признава каталунския референдум

БТВ
share

България има възможност да влияе в Европейския съюз и по важните въпроси трябва много ясно да си даваме мнението. Страната ни трябва да има ясна позиция и по референдума в Каталуния. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ юристът доц. Атанас Семов.

Референдумът е незаконен. Той не беше проведен по правилата на държавата, в която се провежда. Референдуми по такива въпроси може да организира само държавата, в която се провеждат – в случая Испания, подчерта доц. Семов.

Сблъсъците между полицията и искащите да гласуват граждани той коментира с думите: "Къде по света би се провел незаконен референдум, при който полицаите ще носят цветя на членовете на избиартелните секции?"

Този референдум беше неуспешен. Той се проведе при 43% избирателна активност. 65% от избирателите не са подкрепили независимостта на Каталуния. Оттук нататък нито една държава в Европейския съюз не би признала резултатите от референдума. На тази позиция трябва да застане и България заедно с Румъния, категоричен е юристът.

Не можем да приемем в 21 век държави да се разпадат инцидентно и без да се спазват правилата. Не трябва да се създава усещането, че по подобен начин може да се прекроява картата на Европа. Ако не сме разбрали урока от гражданската война в Югославия, и в Каталуния, дори и у нас в бъдеще може да има силно тревожни процеси, заяви доц. Семов.

По думите му мъдрата позиция на Каталуния е да не обявява независимост, а да се тръгне на преговори с централната власт в Мадрид с цел да се постигне по-голяма автономия.

Водещи новини

Още новини