Политолог: В последно време правителствата работят така, сякаш нямат управленска програма

share

През последните години правителствата работят така, сякаш нямат управленска програма. Това заяви в интервю за БНР политологът проф. Александър Маринов.

Правителствената програма е най-важният инструмент, който гарантира правилното изпълнение на мандата, получен от избирателите. Важно е как тя е написана, за да може да се контролира, да се отчита и да се търси отговорност. За втори пореден път имаме един документ, който съществено се отклонява от утвърдените правила за писане и изпълнение на една правителствена програма. Това е един публицистичен документ, който е написан да звучи добре. Всеки от партньорите да си каже това, което е политически изгодно за него, но от гледна точка на практическото управление той е неприложим и неизползваем, заяви проф. Маринов.

В самата управленска програма би трябвало да се заяви една основна цел, която да е измерима. Лично според мен липсва сериозно внимание към проблема с бедността и доходите, а именно решаването на тези проблеми е приоритет, за да може страната да дръпне напред, а не външната политика, председателството или други области. Тук имаме едни общи пожелания от рода на поощряване на предприемаческия дух, което е пример за белетристика, каза още политическият анализатор.

Водещи новини

Още новини