Бивш военен министър: Имах възможност да повиша прозрачността за сделката за Грипен

Булфото (архив)
share

„С удоволствие ще споделя вижданията си за закупуването на нов тип боен самолет. Фокусът ми ще е върху модела за избора и върху цената. Сега фокусът е върху модела, но в работата ми като министър поканих двама чужди експерти, за да си дадат мнението. Те дадоха своята оценка, като на базата едната от тях се разви концепцията за закупуване на нов самолет. Имах възможност да повиша прозрачността по сделката, защото с мнение се ангажираха различни структури“, каза проф. Тодор Тагарев, военен министър в служебното правителство на Марин Райков.

Днес анкетна комисия в Народното събрание изслуша Тагарев. „От един нов изтребител очакваме да изпълнява няколко задачи. Освен опазване на въздушното пространство, да има и ясни функции като разузнаване, радиоелектронна борба и други задачи. Повечето от тези изисквания са отчетени в изискванията, които са записани. Оперативна и тактическа възможност за изпълняване на съвместни операции е много важно условия. А друго нещо е да можем да реагираме адекватно и бързо при ремонт“, добави той.

„Колко коректно са включени съображенията за стойност. Цена на жизнения цикъл на този самолет е важна. В цената включваме купуване, доставка и ежегодна експлоатация. Важно е дали след 15 години самолетът все още ще бъде актуален. Говорим за очакван живот, което пряко ни касае. Примерът е следният. Ако сега купим самолети за милиард, които след 20 години ще струват 0 лева, не е много смислено. Ако купим обаче самолети с живот 40 години, то след 20 те ще струват половин милиард, примерно. Може и малко по-малко, но ще имаме ясна визия за планиране. Ако вземем самолет с живот 40 години, не трябва да забравяме, че след 15 години може да имаме модернизация. Ту ще струва 20-30% от цената, но ще го направи много по-боеспособен. Това е една добра и разумна алтернатива“, каза още спецът.
 

Водещи новини

Още новини