БСП поиска оставката на Главчев, той им отговори (видео)

Булфото (архив)
share

ПГ на "БСП за България" внася искане за оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев за "системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията".

Това обяви председателят на Групата и на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, на който присъства цялата парламентарна група на левицата. "Днес внасяме изискваните подписи (една трета от народните представители бел.ред) за оставка на г-н Главчев, който грубо нарушава Правилника за работа на Народното събрание, не си изпълнява задълженията и е проводник на езика на омразата, разделението и скандалите, които ПП ГЕРБ налагат в обществото", посочи Нинова.

Тя отбеляза, че парламентът не работи вече шеста седмица и има заседания от по 23 минути. "Това е така, защото правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. В същото време законите, които ние внасяме, не се гледат нито в комисии, нито в зала, по това време ПП ГЕРБ чете декларации, пълни с омраза конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ", коментира Корнелия Нинова.

"Поемам тази отговорност. Ако съм необходимия виновник, съм готов да си подам оставката, за да може спокойно да функционират държавните институции. Не се притеснявам за постове", отговори председателят на парламента. "БСП биха си спестили всички несгоди, ако г-жа Нинова беше приела председателския пост. Не знам какви са основанията за искането на оставката ми. Законопроектите са разпределени по комисии веднага щом са пуснати, БСП да си направят справка в комисиите защо не се разглеждат. Колкото до езика на омразата, когато има декларация от името на ПГ, ако отнема думата ще означава, че има мракобесие от моя страна най-вероятно, потъпкване на свободата на словото. Когато има декларация от името на ПГ се смята, че зад нея стои цялата група, а не само този, който я представя“, поясни Главчев.

Водещи новини

Още новини