Експерт: Полицаите в селата само ще присъстват

БТВ
share

Няма лошо да се дават пари, въпросът е къде отиват тези пари. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият зам.-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов по повод плана на правителството за разполагане на полицай във всяко село.

В селата ще има полицейско присъствие - назначените там просто ще присъстват и нищо друго. Един полицай с авторитет може да охранява и три населени места, а един полицай без авторитет и едно не може, заяви Йорданов.

МВР се превръща в една административно-охранителна структура, с все по-малко самостоятелна преценка. В момента се извършва подмяна на обществените функции на прокуратурата и полицията.  Когато всички служби бъдат подчинени на прокуратурата, става по-лесно да овладееш една от службите и да контролираш всичко, защото прокуратурата не се отчита пред никого, коментира експертът.

Като цяло реформите в МВР не се случват. След оставката на Веселин Вучков имаме едно имитиране на реформи. Работата на Румяна Бъчварова няма да бъде запомнена с нищо. За реформа могат да мислят хора, които имат опит в системата и болеят за проблемите й. В средите на МВР самостоятелността не се позволява, а кадърността не се цени. Връх в МВР взеха чиновниците, каза още Росен Йорданов.

Водещи новини

Още новини