Сергей Станишев: Ще поискаме вот на недоверие в началото на 2012 г.

share

БСП издържа на безпрецедентния натиск от ГЕРБ и се превърна в основна политическа алтернатива. Това ни дава добра основа в следващата поне година и половина, колкото остава от управлението на ГЕРБ. Това заяви на лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в парламента.

Разговорите за вот на недоверие със сигурност ще започнат през новия политически сезон. Този парламент и това мнозинство не може да излъчи никакво друго правителство, освен ръководено от Бойко Борисов. Те имат един началник и той може да бъде само един. Едно експертно правителство трудно може да наложи реформи, само нов парламент може да промени статуквото, убеден е Станишев.

БСП няма намерение да прави политически сделки и пазарлъци за участие във властта. Ние ще поставяме ясни изисквания за възстановяване на социалния баланс и за мерки за икономическо развитие и заетост. За 2,5 г. ние се показахме като най-ясната опозиция. За нас това правителство е вредно за България – заяви Станишев.

Относно заседанието на Европейския съвет на 9 декември лидерът на БСП посочи: „Не трябва да се допуска Европа на две скорости. Трябва да има инструменти, които да гарантират икономическия растеж и създаването на работни места. Предложението на ЕК за въвеждане на еврооблигации са един добър инструмент. Подкрепяме и въвеждането на данък върху финансовите трансакции, както и създаване на независима европейска рейтингова агенция”. Отговорността за стабилизирането на Еврозоната е отговорност на ЕС. Без задълбочаването на интеграцията в областта на финансовата и икономическа политика не можем да говорим за стабилност – добави Станишев. Той посочи, че обемът на преките инвестиции в България от 2008 г. до сега е намалял десет пъти - от 6 млрд. лв. през 2008 г. до 600 млн. лв.

Българската православна църква не е част от държавата и няма защо да участва в това посмешище, което се разиграва. Подкрепям позицията на Светия синод да откаже отварянето на досиетата на църковните служители, заяви Станишев.

Водещи новини

Още новини