Станишев: Заради експериментите на ГЕРБ никой не може да планира живота си

  • 16 декември 2011 16:37

  • 3636
  • 10
Станишев: Заради експериментите на ГЕРБ никой не може да планира живота си
©

Това, което се прави не е никаква реформа на пенсионната система, а просто един експеримент. Правителството е непредсказуемо и никой в България не може да планира живота си.

Това заяви председателят на ПГКБ Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на по време на дебатите по президентското вето върху Закона за бюджета на ДОО за 2012г. Станишев напомни, че вече трета година няма индексация на пенсиите, събираемостта спада. „Оттам идват експерименти като т.нар. поредна пенсионна реформа”, отбеляза лидерът на БСП.

„Нищо не налага в този момент вдигането на стажа и на възрастта. Нещо повече – България има едни от най- тежките условия за пенсиониране в целия Европейски съюз”, заяви депутатът от ПГКБ и председател на парламентарната социална комисия Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. Той обясни на мнозинството от ГЕРБ, че за да бъде успешна, една реформа трябва да има обществена и политическа подкрепа. В случая обаче нито една политическа партия не застава зад реформата. Липсва и обществената подкрепа - огромна вълна от социално напрежение заля страната, а граждани вече освиркват премиера. „Народът не желае тези промени”, изтъкна Стойнев.

Според депутата от левицата целта на управляващите е да ограничат правото на хората да придобият пенсия и да намалят времето, през което те могат да я получават. „Колкото по- малко пенсионери и колкото по- малки пенсии, толкова по- добре за ГЕРБ”, обобщи Стойнев. Той напомни, че мнозинството се отказа от осъвременяването на пенсиите и не пожела да запази швейцарското правило. „Бедността е гарантирана от ГЕРБ”, заяви депутатът и отбеляза, че неслучайно Европа сочи България като държавата, в която има най- голям риск да изпаднеш в бедност и в мизерия. „ГЕРБ се превърна в машина, която произвежда безработни”, каза още Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

Депутатът изрази несъгласието на Коалиция за България и с увеличаването на периодите, върху които се изчисляват обезщетенията. Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на се възмути от опитите на управляващите да пестят пари от обезщетенията при бременност и раждане, от болничните и от безработицата. „На ден печелите по 2лв. от всяка българска майка”, обърна се той към мнозинството. Стойнев беше категоричен, че БСП не подкрепя решения, които отнемат социални права.

Емилия Масларова изтъкна, че върнатият от президента закон ограничава правата на осигурените граждани и грубо нарушава принципите на солидарност, справедливост и доверие. Разклатеното доверие в пенсионната система води след себе си тежки последствия. Ефектът от ограничаването на правата на осигурените в цяла България ще бъде близо 50 000 по- малко осигурени в пенсионната система.

Масларова изтъкна, че заради отмяната на швейцарското правило пенсионерите губят между 15 и 70 лв. в зависимост от размера на пенсията си. Същевременно заради задържането на обезщетенията за отпуск по бременност и раждане от 1 септември 2011г. до 1 май 2012г. всеки месец осигурената майка ще взима по 30 лв. по- малко, а след това – по 50лв. по- малко. Депутатът от левицата отбеляза, че новият начин на заплащане на болничните наистина намали броят им, но нацията ни стана по- болна. „Никой не смее да си вземе болничен лист при тези репресивни мерки от страна на управляващите”, заяви Масларова. По думите й няма страна в ЕС, в която за кратко време толкова стръмно се увеличава възрастта и осигурителният принос. Според депутата от левицата при условия на срив на икономиката и ръст на безработицата трябва да се вземат мерки за пълнене на приходната част, а не само за свиване на разходите.

Янаки Стоилов отбеляза, че в политиката е нужна последователност и откритост - и по тази причина още преди изборите управляващите трябваше да застанат с истинското си лице пред хората. Петър Курумбашев с ирония предложи както БНБ всеки ден публикува курса на долара, така да се обявява и пенсионната възраст за деня.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3636 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2011.12.20 | 15:26

9
Колкото по- малко пенсионери и колкото по- малки пенсии, толкова по- добре за ДРУГИТЕ !! за всички останали!!! знаете ли колко работещи издържат 1 пенсионер ?

2011.12.20 | 19:15

10
Ами отиди и заколи майка си, баща си, леля си, чичо си, бабите и дядовците (ако са още живи)!!! Нали искаш по-малко пенсионери? Айде почвай с твоите пенсионери, да не ти "тежат"!!!

2011.12.20 | 15:25

8
Глупако, а знаеш ли, че извън София цели семейства чакат родителите им да вземат пенсия та да си оправят вересиите в магазините и да си платят сметките за ток, вода и телефон ? Айде мислете малко бе, мама му стара !!!
жинетъ

2011.12.20 | 15:21

1
Добрече има ей такива кретени като теб ,иначе бб няма да получи и един галас
...

2011.12.20 | 15:25

7
Не че защитавам номер 1, но знаете ли колко работещи пенсионери има при условие, че млади хора стоят без работа. Взимат пенсия, взимат и заплата и реват, а младите, които стоят без работа заради тях какво да правят? Ебал съм ги в пенсионерите - да, ще кажете малки саим пенсиите и не им стигат. Да, но комунистите изядоха парите за пенсиите, а червената дърта напаст продължава да е първа до урните за гласуване! Хем са алчни - взимат пенсии и заплати, хем не мислят за младите - не напускат работа за да подпомогнат някое младо семейство, хем са прости, защото още продължават да си стискат до сърцето партийните книжки - еми да го духат!

2011.12.20 | 15:25

6
Не си прав! Пак казвам: пенсионерите масово издържат младите в тая държава, освен това на тях са им отдържани пари за пенсии, когато са работили ! Не им вменявайте чувство за вина, за това че нашите осигуровки отиват за техните пенсии, и не си мисли, че само червените са крали, защото сегашните правят същото ! А ние даже няма да взимаме пенсии, защото ще се пенсионираме на 117 години ! Колкото до работещите пенсионери - ВЪРХОВНА ТЪПНЯ ! Пенсионерите работят за пари, за които никой млад не би си мръднал пръста ! Ти за коя заета от тях работа си мераклия, пазач или чистачка за 150-200лв. без осигуровка ?
....

2011.12.20 | 15:24

5
комунистите изядоха парите за пенсиите, а червената дърта напаст продължава да е първа до урните за гласуване! Хем са алчни - взимат пенсии и заплати, хем не мислят за младите - не напускат работа за да подпомогнат някое младо семейство, хем са прости, защото още продължават да си стискат до сърцето партийните книжки - еми да го духат! Напълно подкрепям - всички червеноквиниковчовци бърз на 2 метра под земята!!!

2011.12.20 | 15:24

4
До 30 % коледно намаление от www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си .
K*P за Гейко-Сергейко и Гоце

2011.12.20 | 15:23

3
Значи комунягите откраднаха парите преди 23г. от пенсионните фондове и си ги раздадоха на свой хора "червените куфарчета" и създадоха милионерите,и сега пари няма благодарение на тях и на всички предишни правителства който прикриваха истината. Бездействието им да не правят реформи доведе до тази ситуация сега,Бойко че няма да изкара мандата е повече от ясно ,вълната от недоволства ще го отнесе но по интересното е после какво следва и идва.......
vlado

2011.12.20 | 15:23

2
Ами ай да видим сега как пенсионерите ще работят като до сега без трудови договори за по 200 лева след прокарването на новия закон.Не можаха да се справят с некоректните работодатели и затова ще подгонят работниците без договори.И докато не премахнат тези осигуровки на по 4 часов работен ден няма да има пари в бюджета ни за пенсии ни за детски!Това си е жестоката истина,а колкото до пенсионерите - дайте да не ги коментираме щото и ний натам сме тръгнали и като погледнеш от другата страна на оградата ще си извъртиш мнението драги ми писателю!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини