Радан Кънев: Борисов да свика депутатите на заседание или да подаде оставка

Булфото
share

Лидерът на ГЕРБ, който е и министър-председател, да вземе да си свика народните представители на извънредно заседание или в противен случай лично той да понесе пълната политическа отговорност за това, че българският парламент няма да работи и няма да приема изключително важни за нацията решения. Това заяви пред журналисти председателят на ДСБ Радан Кънев. Поводът е извънредното решение парламентът да не заседава от днес до 4 ноември.

Искаме да обърнем внимание на лидера на партия ГЕРБ, която наложи това решение заедно с националистически партии и популисти, че Министерският съвет има по Конституция инициативата за свикване на извънредно парламентарно заседание, каза Кънев.
Според него решението за прекратяването на заседанията е проява на крайна политическа безотговорност, най-малко защото на днешното заседание е трябвало да се разгледат предложение за създаване на анкетна комисия за разследване на АЕЦ "Белене", както и предложения на ДСБ за намаляване на законната лихва и за отмяна на ограничението от 35 секции за гласуване в чужбина. Кънев посочи, че ако тези три въпроса са в дневният ред на извънредно заседание, би подкрепил подписката на БСП.

Кънев отбеляза, че ако при едно такова заседание, свикано от опозицията, ГЕРБ и мнозинството не се появят, то ще се провали поради липса на кворум. Истинското решение на проблема е министър-председателят да си дисциплинира хората, каза той. По думите на Кънев, ако парламентът не бъде свикан, за да отговори на нуждите на българските граждани в страната и чужбина и, за да отговори за грабежа на АЕЦ "Белене", на 6 ноември Бойко Борисов трябва да изпълни едно свое обещание - да подаде оставка, пише БТА.

Водещи новини

Още новини