Московски: От 2009 г. бюджетните средства за железниците се увеличават

share

Развитието на жп транспорта навсякъде по света зависи от политиката на правителствата за развитие на сектора. От нея зависи какво ще бъде мястото му в транспортната система, дали този транспорт ще бъде приоритет или ще бъде даден превес на пътната мрежа и автомобилния транспорт. С действията си преди 2009 г. дадохме на жп транспорта перспектива до 2017 г. с ясни ясни цели и ясни параметри, които трябва да се постигнат.

Това заяви по време на парламентарния контрол депутатът от БСП и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев.

"Безспорно кризата оказва своето влияние, но се вижда, че жп транспортът не е приоритет на управляващите", добави Мутафчиев и попита транспортния министър Ивайло Московски каква е политиката на правителството за финансирането на жп транспорта за периода 2009-2011 г. и дали се предвиждат промени за следващата година.

Московски заяви, че политиката в този период е била насочена към конкретни мерки за подобряване на ефективността в БДЖ и НКЖИ. "Целяхме да направим сектора устойчив чрез мерки за подобряване на ръководството на двете дружества, намаляване на разходите, преструктуриране на персонала, съкращаване на губещи дейности и други. В края на 2010 г. влезе нов договор с НКЖИ за подобряване и развитие на железопътната инфраструктура. От 2009 г. досега средствата от държавния бюджет за железниците постепенно се увеличават, въпреки кризата", каза още транспортният министър.

Водещи новини

Още новини