Московски: Държавата няма да "доналива" допълнителни средства в БДЖ

  • 06 декември 2011 19:07

  • 1477
  • 0
Московски: Държавата няма да "доналива" допълнителни средства в БДЖ
©

Държавата няма да "доналива"допълнителни средства в БДЖ. Стоим твърдо на позициите, които считаме, че ще извадят дружеството от тежкото състояние, в което се намира.

Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета след като участва в днешните преговори между ръководството на БДЖ и синдикатите. Той съобщи, че на утрешните преговори конфликтните теми могат да бъдат изчистени, тъй като става въпрос в детайли за чисто технически параметри. По думите на министъра, за база се взима старо споразумение от 2009 г., което ще бъде коригирано във взаимен интерес на двете страни. Споразумението ще запази доходите на служителите на нивата им от 2009 година.

Министър Московски посочи, че по време на срещата с част от кредиторите на БДЖ в Германия, е договорено до края на тази година кредиторите да намалят исканата от тях сума наполовина. Той изрази съжаление, че не е могъл да удължи срока, в който трябва да бъде изплатено дължимото. Той припомни, че БДЖ е в технически фалит тъй като не може да си обслужва заемите и стремежът е дружеството да не бъде поставено в несъстоятелност. Молим се на кредиторите да не предявяват искове, за да може да се стабилизира дружеството, каза министър Московски.

Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите в БДЖ, пред журналисти посочи, че стачката в железниците обслужва интересите на част от синдикатите, тя няма кауза и затова няма да постигне почти нищо. Според Владимиров, нито кредиторите на БДЖ имат интерес от стачката, нито ръководството на компанията. По думите му, загубите към момента от стачката в БДЖ "Пътнически Превози" са 1.5 милиона лева. Стачката няма да продължи още дълго, всичко зависи от кредиторите, каза още Владимиров.

Методи Христов, управител на БДЖ "Пътнически превози" съобщи, че утре пътническите влакове ще бъдат спрени от 8 до 16 часа, когато е и стачката на синдикатите. Причината е да бъдат спестени средства, защото по думите на Христов загубите от стачката възлизат на 300 хиляди лева дневно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини