БСП иска да развърже ръцете на Борисов за „Белене“ (обновена+видео)

БСП
share

Нарастването на дълга е нещо, което допълнително усложнява ситуацията. Искаме да развържем ръцете на правителството, за да може да преговаря спокойно за АЕЦ ''Белене“. Това заяви Явор Куюмджиев от БСП по време на пресконференция днес.

Левицата разкри, че е доволна от това, че премиера Бойко Борисов е преосмислил позицията си и е осъзнал, че проектът „Белене“ трябва да се осъществи. БСП обаче отправи критика, че е несериозно да се водят разговори с потенциални инвеститори, при положение, че има мораториум върху изграждането на съоръжението.

„Винаги сме били изключително постоянни относно белене. Предлагаме изцяло нашата експертна помощ с познания, с контакти, за да може този важен проект да се осъществи“, коментира още Куюмджиев.

Той подчерта, че нарастването на дълга на страната след арбитража допълнително усложнява ситуацията и налага общи действия за излизане от ситуацията. Именно затова и БСП са внесли искане до председателя на парламента Цецка Цачева за свикването на извънредно пленарно заседание, на което да се обсъди проекта на социалистите за отмяна на решението през 2013 г. за замразянето на проекта.

В страни от енергийната тема, в БСП се готвят за разговори с АБВ относно президентските избори. Дългоочакваната среща ще се състои утре, съобщи евродепутатът Илиана Йотова. БСП ще отиде на консултациите с повече от шест имена. Йотова обясни, че освен официалните шест номинации, има няколко допълнителни на „партийни колеги“, които са заявили желание да останат сред номинираните, въпреки че имат по-малко гласове от вътрешното допитване в партията. Тя добави, че това са Таско Ерменков и Марио Трайков. На въпрос дали името на ген. Румен Радев е в списъка на БСП, с който те ще отидат при АБВ, Йотова обясни, че ако има указ на президента, това ще се случи.

Междувременно в БСП не драматизират оттеглянето на Татяна Дончева и „Движение 21“ от преговорите за обща президентска кандидатура. Илияна Йотова допусна, че решението е било взето емоционално.

„Очевидно след нашите процедури стана ясно, че Дончева няма как да общата ни кандидатура, което е ускорило решението й“, коментира евродепутатът.

От обясненията й обаче стана ясно, че БСП няма обърне гръб на „Движение 21“ и ще разчита да работят заедно за политическата промяна.

„Ние твърдо сме решили да спечелим тези избори и да променим модела на управление. Президентските избори ще бъде отключващият момент за това“, подчерта Йотова.
 

Водещи новини

Още новини