В комплекса "Етър" започва панаирът на традиционните занаяти

  • 02 септември 2016 08:33

  • 1286
  • 0
В комплекса "Етър" започва панаирът на традиционните занаяти
© Getty Images/Guliver

Повече от 120 майстори от страната и от чужбина ще участват в 14-ото издание на петдневния Международния панаир на традиционните занаяти, който започва днес в етнографския музей на открито "Етър".

Сред тях, наред със занаятчиите от страната, са майстори от Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Русия, Алжир и Судан. Това съобщи директорът на музея Светла Димитрова.

Проявата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и музеят "Етър". Официалното откриване е на 3 септември от 11.30 часа, а майсторската надпревара, научната конференция за традициите в занаятите и откриването на изложби са включени в днешната програма. В майсторската надпревара, която започва днес в 13.30 часа и е една от най-атрактивните прояви на панаира, ще участват деветима занаятчии от България, Холандия, Румъния и Украйна. Надпреварата е "Тъкане на колани "на кори".

Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство, информираха от музея. Резултатите от състезанието ще се обявят на традиционната "Вечер на майстора" на 5 септември. Победителят получава Голямата награда "Сребърна хлопка" и правото да направи изложба-базар в музея "Етър" през следващата година.

Днес е откриването на изложбата "Възродените тъкачни техники", в която 93-годишната майсторка Стойна Кръстанова показва свои работи от художествен текстил. Изделията са изработени със старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика. Своя самостоятелна изложба-базар открива и дърворезбарят Антон Николов, който миналата година стана победител в майсторската надпревара и получи право на експозиция в музея.

Дванайсетото издание на международната научна конференция "Традиционните занаяти - минало, настояще и бъдеще" започва в 12.30 часа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини